De nieuwste trends bij spaarders

© reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Belg zet nog amper geld op zijn klassieke spaarboekje. Dat leert een rondvraag van de redactie bij een tiental kleine en grote banken. We zetten enkele trends uit de eerste jaarhelft op een rij.

Het totale bedrag op de spaarboekjes bij elf Belgische banken, waaronder drie grootbanken, dikte in de eerste helft van 2016 aan met 1,5 procent, of bijna 3 miljard euro. Er is dus nog altijd geen sprake van een stilstand. Het spaarboekje blijft erg populair in ons land.

Minder beginnende beleggers

BNP Paribas Fortis heeft veruit het meeste spaargeld onder zijn hoede. Het bedrag op de spaarboekjes van de bank bleef vrijwel stabiel op 60,5 miljard euro, maar de klanten stopten in de eerste vijf maanden van het jaar wel fors meer geld in tak21-levensverzekeringen (+63%) met een gewaarborgd rendement.

De bank deed daarnaast nog enkele opmerkelijke vaststellingen, die haar doen besluiten dat er minder beleggers intekenden op beleggingsfondsen in de eerste vijf maanden van dit jaar tegenover dezelfde periode vorig jaar. “We zien een daling tegenover eind mei 2015, maar fondsen zijn wel nog het populairste financiële product naast spaarboekjes. Ook de aankoop van aandelen vertoont een markante daling. Dat komt wellicht door de mindere prestaties van de beurzen en de invoering van de speculatietaks”, klinkt het. “Sinds 1 januari 2016 betaalt de particuliere belegger een meerwaardetaks van 33 procent als hij beursgenoteerde aandelen verkoopt binnen de zes maanden na aankoop. We merken ook op dat dit jaar bijna één derde minder effectenrekeningen geopend werden dan begin 2015.”

Spaar- en beleggingsplannen

Verscheidene banken lieten weten dat spaarders meer en meer overstappen naar spaar- of beleggingsplannen. Met zo’n plan kunt u vanaf 25 euro in verschillende beleggingsfondsen tegelijk investeren. Niet alle plannen zijn even interessant. Soms kunt u enkel kiezen uit een beperkt aantal huisfondsen, soms hebt u meer keuze en zitten er ook externe fondsen in het aanbod. Ook de kosten kunnen uiteenlopen. De bedoeling is dat u op regelmatige tijdstippen geld stort in het plan.

Bij KBC is het aantal beleggingsplannen met een kwart gestegen tegenover eind vorig jaar. De grootbank zag tegelijk het bedrag op spaarboekjes met 5 procent aandikken tot 42 miljard euro.

Er vloeide ongeveer 100 miljoen euro weg van de spaarboekjes van Keytrade Bank, ofwel 6 procent van het geld dat er eind vorig jaar op stond. Minstens een deel van dat geld werd gebruikt om een beleggingsplan te starten, want het aantal plancontracten steeg over dezelfde periode met 21 procent.

AXA Bank is pas op 20 juni gestart met een beleggingsplan. “In enkele dagen werden bijna 400 plannen geopend”, laat woordvoerder Wim Pauwels weten. Bij AXA is er een lichte daling van de spaartegoeden van minder dan 1 procent.

Duurzame bank is een van sterkste groeiers

Triodos Bank meldt als enige bank een sterke stijging van het bedrag op haar spaarboekjes. De spaartegoeden bij die duurzame bank van Nederlandse origine stegen sinds Nieuwjaar met ruim 7 procent tot 924 miljoen euro. De groei ligt wel iets lager dan in de eerste helft van 2015 (+8%). Triodos is wel nog altijd een kleine speler op de Belgische spaarmarkt.

Gevraagd naar een verklaring voor de stijgende populariteit van het duurzame spaarboekje, antwoordt woordvoerder Lieve Schreurs: “We horen van klanten dat het maatschappelijk rendement van geld op een Triodos-spaarrekening een constante waarde is, ook al is de financiële opbrengst kleiner geworden. Bewustzijn van de waarde van duurzaamheid is de reden waarom mensen naar onze bank komen.”

Ook BNP Paribas Fortis merkte op dat de klanten meer en meer belang hechten aan duurzaamheid. “Fondsen met het SRI-label (socially responsible investing) winnen aan populariteit. Thema’s als water, klimaatzorg en hernieuwbare energie kennen een opmars”, zegt een woordvoerster.

Niet-gereglementeerde spaarboekjes zijn in opmars

MeDirect biedt enkel niet-gereglementeerde spaarrekeningen aan. Dat zijn boekjes met één rentevoet, in plaats van een basisrente en een getrouwheidspremie voor geld dat een jaar lang blijft staan bij dezelfde bank. Op een van de twee spaarrekeningen van MeDirect geldt ook een vooropzegging van drie maanden voor wie geld wil afhalen. Het voordeel van één rentevoet is dat u een beter zicht hebt op het rendement van het spaarboekje.

De internetbank zag het geld op haar spaarboekjes met 31 procent toenemen tot 718 miljoen euro. Medirect verdubbelde het aantal klanten van 9400 tot 18.000 in zijn gebroken boekjaar van april 2015 tot maart 2016. “Het eerste jaar van MeDirect als 100 procent Belgische bank is een succesvol jaar gebleken”, klinkt het trots.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content