De Nederlandse notaris blijft populair bij Belgen: schenken op afstand

© Thinkstock

Ouders willen een schenking doen aan hun 3 kinderen voor de Nederlandse notaris, maar het is moeilijk alle kinderen samen te krijgen op hetzelfde moment. Kan dat dan opgelost worden met een gewone onderhandse volmacht?

De notaris in Nederland blijft populair omdat Belgen er roerende goederen (geld, effecten, kunst,…) kunnen schenken, zonder schenkingsrechten te betalen. Bovendien kan je voor een Nederlandse notaris alle soorten roerende goederen schenken en kan de schenker ook het vruchtgebruik voorbehouden. De schenker moet wel nog drie jaar in leven blijven en uiteraard betaal je ook een ereloon (ongeveer 1800 euro).

Alle kinderen samen

In de praktijk merken we dat het vaak niet eenvoudig is om een datum vast te prikken om naar de Nederlandse notaris te gaan. Het ene kind kan bijvoorbeeld moeilijk vrijaf nemen buiten de vakantieperiodes, het andere is vaak in het buitenland voor het werk en nog een ander kind woont in het buitenland en komt maar af en toe naar België. Bovendien is het ook zo dat de meeste Nederlandse notariskantoren slechts open zijn tijdens de werkuren (tussen 8u30 en 17u). Willen de ouders aan bijvoorbeeld hun drie kinderen schenken, dan moeten zij zich op een bepaalde dag allemaal kunnen vrijmaken tijdens de kantooruren.

Onderhandse volmacht

Een eenvoudige oplossing is dat de kinderen een volmacht geven. In tegenstelling tot in België kan dit in Nederland wel via een gelegaliseerde ‘onderhandse volmacht’. Dit is een gewone volmacht waarbij een advocaat, de gemeente of eventueel een Belgische notaris bevestigt dat het gaat om dezelfde handtekening als die op de identiteitskaart. In de praktijk zal vaak de advocaat of fiscalist die je begeleidt deze onderhandse volmacht legaliseren, zodat dit geen bijkomende kosten met zich meebrengt. Informeer wel vooraf, want sommige Nederlandse notarissen vragen ten onrechte toch een notariële volmacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content