Beste spaarboekje brengt bijna veertien keer meer op

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Een analyse van bankshopper.be leert dat het beste spaarboekje tot veertien keer meer opbrengt. Al moet je wel op een aantal zaken letten als je wilt overschakelen naar een andere spaarformule.

“Nu ook de tarieven van de zogenoemde spaarabonnementen voor de bijl gaan, heeft de spaarder er alle baat bij spaarformules te vergelijken”, laat Bankshopper.be weten. Daarom heeft de vergelijkingswebsite de spaartarieven naast elkaar gelegd. Daaruit blijkt dat het beste spaarboekje tot bijna veertien keer meer opbrengt dan de minst interessante spaarformule op de markt.

Voor die analyse ging bankshopper.be uit van een spaarperiode die 12 maanden duurt en waarin de spaartarieven ongewijzigd blijven. Wie gedurende die periode 6000 euro op de DB Saving Plan van Deutsche Bank parkeert, is aan het einde van de rit 90 euro rijker. Wie een traditioneel spaarboekje opent bij een van de grootbanken zoals Belfius en BNP Paribas Fortis, heeft na een jaar sparen 6,6 euro extra verdiend.

Terwijl de spaarder bij Deutsche Bank 1 procent basisrente en 0,50 procent getrouwheidspremie krijgt, moet hij tevreden zijn met 0,01 basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie als hij een gewone spaarrekening opent.

Addertjes onder het gras

“Al schuilen er een aantal addertjes onder het gras”, waarschuwt de vergelijkingssite. Zo wijst Bankshopper.be erop dat de spaarformule die Deutsche Bank aanbiedt een spaarabonnement is. Dat betekent dat je een maximaal bedrag per maand kunt sparen. In het geval van Deutsche Bank is dat 500 euro per maand. Dat is onder meer ook het geval bij Belfius en ING, die een soortgelijke spaarformule aanbieden (de Spaarrekening+ en Temposparen).

Daarnaast stipt Bankshopper.be aan dat de spaarder 15 maanden moeten wachten tot hij zijn getrouwheidspremie van het eerste kwartaal krijgt. In het geval van Deutsche Bank moet de spaarder slechts op een beperkt deel van zijn spaaropbrengsten wachten, omdat de bank met DB Saving Plan focust op een hoge basisrente (1%). Die wordt afhankelijk van de bank per kwartaal of op het einde van het jaar gestort.

Spaarabonnementen zitten in de lift

De banken lijken hoe langer hoe meer gewonnen voor het spaarabonnement. Zo lanceerde BeoBank vorige week de Step-up spaarrekening, een spaarabonnement dat de spaarders 0,20 basisrente en 1 procent getrouwheidspremie geeft. Met die spaarrekening kunnen de klanten tot 750 euro per maand opzijzetten. Daarmee gaat BeoBank vooral de concurrentie aan met BNP Paribas Fortis en haar dochteronderneming Fintro, waar de spaarders ook 750 euro per maand kunnen sparen. Bij ING, Belfius en Deutsche Bank blijft dat bedrag beperkt tot 500 euro.

Spaarabonnementen op de markt

1. DB Saving Plan (Deutsche Bank): 1 procent basisrente + 0,50 procent getrouwheidspremie (500 euro per maand)

2. Step Up spaarrekening (Beobank): 0,20 procent basisrente + 1 procent getrouwheidspremie (750 euro per maand)

3. Temposparen (ING): 0,20 procent basisrente + 1 procent getrouwheidspremie (500 euro per maand)

4. Ritmo spaarrekening (Bpost): 0,30 procent basisrente + 0,80 procent getrouwheidspremie (500 per maand)

5. Ster Spaarrekening (BNP Paribas Fortis): 0,01 procent basisrente + 0,75 procent getrouwheidspremie (750 euro per maand of 9.000 euro per jaar)

6. Spaarrekening+ (Belfius): 0,01 procent basisrente + 0,75 procent getrouwheidspremie (500 euro per maand)

Wie de overstap naar een spaarabonnement wil maken, moet met een aantal zaken rekening houden. Voor wie zijn geld voor lange tijd kan missen, is het interessant de weg van een hoge getrouwheidspremie in te slaan. Wie meer geld opzij kan zetten, zal waarschijnlijk meer profijt halen uit de Ster Spaarrekening van BNP Paribas Fortis of de Step Up spaarrekening van Beobank. Bovendien kunnen de spaarders bij BNP Paribas Fortis en Fintro kiezen om elk jaar het volledige bedrag (9000 euro) in één keer te storten. Al ligt de spaarrente bij de Belgische marktleider beduidend lager: 0,76 procent, inclusief de getrouwheidspremie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content