Belgische staat ‘erft’ 16 miljoen euro

© ImageGlobe

De Belgische staat kon in 2015 rekenen op ruim 16 miljoen euro aan niet-opgeëiste erfenissen. Daarbij moeten wel nog de successierechten in mindering worden gebracht.

Het komt voor dat als iemand sterft, niemand op de hoogte is van een mogelijke erfenis, of de erfenis geweigerd werd. In dat geval gebeurt het dat de staat beslag legt op het bedrag en/of de bezittingen die de overledene achterlaat. Twee voorwaarden evenwel: de erfenis moet beschikbaar zijn, en niemand komt de erfenis opeisen.

Op die manier kon de Belgische staat in 2015 16,7 miljoen euro – 16.669.300 euro om precies te zijn – aan niet-opgeëiste erfenissen innen , meldt de Franstalige krant La Dernière Heure dinsdag. Sinds 2007 gaat het zelfs om een bedrag van 80 miljoen euro, berekende de krant.

Een mooi bedrag, al komt die som niet netto in de schatkist terecht. Ook voor de Belgische overheid gelden er namelijk successierechten.

De successierechten, die aan de regio’s uitbetaald moeten worden, liepen van 2007 tot 2015 op tot 36 miljoen euro. Dat stemt ongeveer overeen met de helft van de samengetelde erfenis waarop de Belgische staat beslag kon leggen.

Mogelijk realiseer je je als erfgenaam pas nadat de staat er beslag op heeft gelegd, dat je recht hebt op (een deel van de) erfenis van een overledene. In dat geval kun je je rechten op een potentieel erfdeel nog steeds uitoefenen. In 2015 kregen zo 10 van de 102 laattijdig aangekondigde ‘erfgenamen’ uiteindelijk toch waar ze recht op hadden. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content