Belfius verrast met zeldzame renteverhoging

© Belga

Belfius verhoogt de rente op zijn Spaarrekening+, dat is een spaarboekje waarop maandelijks maximum 500 euro gestort mag worden.

De rente op de Spaarrekening+ gaat van 1,25 procent naar 1,50 procent (0,10 procent basis + 1,40 procent getrouwheidspremie), zo meldt Belfius in een persbericht. Volgens Kristof De Paepe van de gespecialiseerde website Spaargids.be is het van april 2011 geleden dat Belfius nog eens een verhoging van een spaarboekje doorvoerde.

De laatste maanden kreeg de spaarder de ene renteverlaging na de andere te verwerken. Maar nu zorgt Belfius dus voor een lichtpuntje. Renteverhogingen zijn uiterst zeldzaam. De laatste dateert volgens De Paepe van januari 2015, toen Triodos haar jongerenspaarrekening interessanter maakte. En in januari 2014 had de internetbank MeDirect de rente op haar ME3-spaarrekening verhoogd.

Rente getrouwheidsrekeningen zakt

Belfius heeft echter niet alleen goed nieuws voor de spaarder, want andere spaarboekjes van de staatsbank worden minder interessant. De traditionele Spaarrekening behoudt een rente van 0,20 procent (0,10 pct basis + 0,10 pct getrouwheid), maar de Getrouwheidsspaarrekening gaat van 0,50 procent rente naar 0,40 procent (0,05 procent plus 0,35 procent) en de Internet Getrouwheidsrekening van 0,70 procent naar 0,40 procent (0,05 pct + 0,35 pct).

Het progressief sparen, met een maandelijkse spaarlimiet dus, is in opmars. Alle drie de grootbanken in ons land bieden ondertussen al zo’n product aan. Bij KBC is dat Start2Save (maximum 500 euro per maand en een rente van 1,50 procent) en bij BNP Paribas Fortis de Ster Spaarrekening (maximum 9.000 euro per kalenderjaar en 1,40 procent rente). Ook Bpost Bank beloont met de Ritmo-spaarrekening de regelmatige spaarder (1,80 procent rente en geen maandelijkse minimumstorting).

Belfius kondigt overigens ook een verhoging van de rentevoeten op kasbons, termijnrekeningen en volksleningen aan. Een kasbon op 4 jaar brengt nu 0,45 procent op in plaats van 0,35 procent. Op tien jaar gaat de rente van 1 naar 1,20 procent. De wijzigingen bij zowel de spaarrekeningen als de kasbons, termijnrekeningen en volksleningen zijn van toepassing vanaf vandaag. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content