‘Basisinkomen is oplossing voor jeugdwerkloosheid’

© Getty Images/iStockphoto

In Frankrijk wint het idee van een basisinkomen aan populariteit. Daarom trekt een Franse delegatie door Europa om landen te bezoeken waar eveneens belangstelling is voor zo’n plan. “We willen onderzoeken of we de utopie kunnen verwezenlijken.”

Gisteren sprak een delegatie van vier Franse senatoren met Nederlandse politici over het plan om enkele Nederlandse gemeenten te laten experimenteren met het basisinkomen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. Volgens senator Jean-Marie Vanlerenberghe is Frankrijk op zoek naar een antwoord op de hoge werkloosheidscijfers in het land. Dat cijfer bedraagt 10 procent. Vooral jongeren vinden moeilijk werk bij onze zuiderburen. Eén op de vijf Franse jongeren heeft geen baan. Het basisinkomen kan een oplossing zijn. “We doen voorwerk en gaan kijken of we een utopie kunnen verwezenlijken. Is het haalbaar? Wat zijn de kosten?” zegt Vanlerenberghe in de Nederlandse zakenkrant.

Meer werkloosheid

De delegatie bracht eerder een bezoek aan Finland, waar de overheid plannen heeft om 2000 uitkeringsgerechtigden een belastingvrij basisinkomen van 560 euro te geven. In Nederland is ook belangstelling voor het idee, al staat het merendeel van de Nederlandse politici niet te springen om het basisinkomen te testen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zou de invoering ervan ten koste gaan van de werkgelegenheid. “De belastingen zouden stevig moeten stijgen om iedere Nederlander een basisinkomen van 8200 euro per jaar te garanderen. Dat ontmoedigt werken dusdanig dat met name vrouwen ervoor gaan kiezen minder uren te draaien”, klinkt het.

Het Nederlandse kabinet ziet meer brood in experimenten met een ‘ongeclausuleerde bijstand’. Een deel van de bijstandsgerechtigden hoeft dan tijdelijk niet meer te solliciteren of een re-integratietraject te volgen. Anderen mogen bijverdienen zonder dat ze een deel van hun loon of uitkering verliezen. Een meerderheid zou te vinden zijn om in 2017 zo’n experiment op te zetten in onder meer Utrecht en Tilburg.

Inzet Franse verkiezingen

De Franse senatoren blijven vasthouden aan het basisinkomen. Zij zijn ervan overtuigd dat een onvoorwaardelijk inkomen een grote rol gaat spelen in de campagne bij de aankomende Franse verkiezingen. Vanlerenberghe benadrukt in de Nederlandse krant dat het basisinkomen niet enkel een Franse, maar ook een Europese kwestie is. “Overal is de jeugdwerkloosheid erg hoog en dan kom je er niet met alleen de Erasmusbeurzen voor studies en stages binnen de Europese Unie.”

Het basisinkomen laat ook de Belgen niet ongevoelig. Onder meer UNIZO-topman Karel Van Eetvelt liet in juni weten dat hij een voorstander is van een onderzoek naar een nieuw sociaal statuut, waar zo’n basisinkomen deel van kan uitmaken. De zelfstandigenorganisatie hoopt dat zo’n systeem meer mensen aanzet om te ondernemen. Al zijn er in ons land nog geen experimenten op til zoals in Nederland en Finland. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content