8 fouten op je cv die je een sollicitatiegesprek kosten: “zelfs lange wereldreizen kunnen relevant zijn”

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Een cv is je visitekaartje tijdens je zoektocht naar werk. Kort, eenvoudig en direct zijn de drie basisprincipes die je moet hanteren als je één opstelt. Drie eenvoudige zaken die snel over het hoofd worden gezien. Al zijn dat niet de enige fouten die een werkzoekende maakt wanneer hij zijn curriculum vitae schrijft.

1. Slordigheden

8 fouten op je cv die je een sollicitatiegesprek kosten:

Een goede cv moet een streling zijn voor het oog. Een brief waarin weinig aandacht is besteed aan netheid, wordt door een werkgever meestal meteen naar de prullenmand verwezen.

“Slordigheden zenden het signaal uit dat je geen oog voor detail hebt”, vertelt de director van Accountemps & OfficeTeam België, Maj Buyst. Eenvoudige zaken zoals een ontbrekend punt aan het einde van een zin of woord manager als ‘manger’ spellen, kunnen je kansen op een sollicitatiegesprek tot niets herleiden.

Uit een onderzoek van Robert Half blijkt dat 84% van de ondervraagde respondenten een kandidaat voor een job afwijzen als hij of zij meer dan één of twee schrijffouten heeft gemaakt.

2. Te veel toeters en bellen

Sierlijke lettertypes of grafische elementen laten je cv er misschien artistiek uitzien, maar voor een werkgever zijn dergelijke creatieve uitlatingen een afknapper. Je riskeert om onprofessioneel over te komen als je je daar aan bezondigt.

Kies een helder lettertype zoals Arial of Times New Roman. Je kunt je curriculum vitae ook in de smaak laten vallen bij een potentiële werkgever door voldoende witruimte te laten of gebruik te maken van opmaakopties zoals opsommingstekens of vetgedrukte tekst.

“Bovendien doe je er goed aan om je cv in de tegenwoordige tijd te schrijven”, aldus Buyst.

3. Teveel abstracte informatie

“Less is More”, luidt de Engelse spreuk en die is zonder enige twijfel van toepassing bij het schrijven van je cv.

8 fouten op je cv die je een sollicitatiegesprek kosten:

De meeste managers hebben een strak tijdschema en hebben niet veel tijd om uitgebreide brieven te lezen. “Kandidaten die gegevens op een boeiende, beknopte en gerichte manier presenteren, hebben meestal een streepje voor”, zegt Buyst.

4. Hiaten in je cv

Zorg dat je cv een mooi chronologisch verhaal vertelt over je ervaringen, en niet uitsluitend je werkervaringen. “Zelfs lange wereldreizen kunnen relevant zijn op een cv”, vertelt de director. Het is belangrijk om geen enkel gat onbesproken te laten.

Hobby’s en vaardigheden buiten het werk geven een idee over je persoonlijkheid

5. Verkeerde voorstelling

Wees eerlijk en doe de waarheid geen geweld aan. Valse gegevens of halve waarheden kunnen een nefast zijn wanneer je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Werkgevers kunnen de waarheid onder andere aan het licht brengen na een referentiecontrole.

Daarenboven kan een interviewer snel achterhalen als je al dan niet de talenknobbel bent die je beweert te zijn op je cv.

6. Holle begrippen

Eigenschappen zoals ‘flexibel’, ‘nauwkeurig’ en ‘teamplayer’ klinken misschien als muziek in de oren, maar geven weinig meerwaarde aan je curriculum vitae. Het zijn begrippen die je beter vermijdt als je geen concrete voorbeelden kunt geven. Door de voornaamste vereisten voor de functie te analyseren en gelijkaardige sleutelwoorden te gebruiken, kan je meer succes boeken.

7. Eén cv voor alle vacatures gebruiken

Eenzelfde cv gebruiken voor verschillende vacatures werkt niet in je voordeel. Het is namelijk niet zeker dat de vermelde informatie relevant is voor iedere functie. “Maak je cv op maat voor de vacature waarvoor je solliciteert”, raadt Buyst aan.

8. Over-personaliseren

8 fouten op je cv die je een sollicitatiegesprek kosten:

Een werkgever heeft geen boodschap aan je fysieke kenmerken zoals grootte en gewicht. In een cv moet enkel de noodzakelijke informatie staan zoals: je naam, adres, e-mail, telefoon en eventuele sociale netwerken voor professioneel gebruik.

“Zorg er wel voor dat je cv persoonlijkheid uitstraalt. Hobby’s en vaardigheden buiten het werk kunnen een idee geven over je persoonlijkheid. Het gaat ook om de persoon en niet enkel om de technische vaardigheden”, vertelt Buyst. Al is het wel belangrijk om te vermijden dat je teveel details prijsgeeft. Dat biedt namelijk geen meerwaarde.

“Als je cv en je sollicitatiebrief geen indruk maken, haal je de volgende fase gewoon niet”, besluit Buyst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content