SABMiller wil onderste uit het vat

© AFP

De Europese beurzen breien een vrij rustig vervolg aan deze oktoberrally en boeken bijna 1 procent winst. De Duitse industriële bestellingen toonden nochtans een krimp in augustus, wellicht als gevolg van een dalende vraag uit China en de ontluikende markten. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagde voor de tweede keer in drie maanden de groeivooruitzichten voor de wereldeconomie. De Bel-20 moest genoegen nemen met een winst van 0,26 procent. Zwaargewicht Proximus leverde 2,16 procent in na een verkoopadvies door beurshuis Berenberg.

Het biotechbedrijf MDxHealth (-14,8%) verteert de nieuwe medische richtlijnen in de Verenigde Staten slecht. De darmkankertest Cologuard wordt niet geschikt geacht als routinetest en dient enkel als alternatief in sommige gevallen. Cologuard is een product van Exact Sciences, maar er zit ook technologie van MDxHealth in de test.

SABMiller (-3,75%) speelt hoog spel om van AB InBev (-0,33%) een zo hoog mogelijke overnameprijs te krijgen. De Zuid-Afrikaanse brouwer zou een vriendelijk bod van AB InBev verworpen hebben. Dat bod waardeerde SABMiller op ongeveer 100 miljard dollar. De raad van bestuur en de referentie-aandeelhouders van SABMiller (Altria en de Colombiaanse Santo Domingo-familie) willen ruim 10 procent meer en zien 45 pond per aandeel als een faire prijs.

SABMiller voerde vandaag de druk nog op door vervroegd de omzetcijfers over het tweede kwartaal uit te sturen. Die cijfers tonen aan dat de tweede grootste brouwer ter wereld opnieuw met volume- en omzetgroei aanknoopt in het tweede kwartaal, vooral dankzij groei in Afrika en Zuid-Amerika. De inkomsten stegen met 6 procent en de volumes met 2 procent. In het eerste kwartaal daalde het verscheepte volume nog met 1 procent. Deze omzetcijfers gaan wel uit van ongewijzigde wisselkoersen. De effectief gerealiseerde omzet (in dollar) daalde met 9 procent door de stevige daling van heel wat munten uit de ontluikende markten tegenover de dollar. De bal ligt nu in het kamp van AB InBev met als centrale vraag of de brouwer bereid is om tot 110 miljard dollar op tafel te leggen voor SAB Miller. Tegen deze prijs bedraagt de ondernemingswaarde van SABMiller bijna 20 keer de bedrijfscashflow, wat bijzonder veel is. AB InBev noteert momenteel tegen 12 keer de bedrijfscashflow. Als AB InBev de onderhandelingen voor bekeken houdt, dan dreigt de koers van SABMiller in elkaar te zakken. Sinds de gesprekken tussen beide brouwers officieel werden bevestigd, steeg de koers van SAB Miller met ruim 20 procent. AB InBev heeft in principe tot 14 oktober om een bod uit te brengen.

De Duitse chemiegroep Covestro (+10%) heeft zijn beursdebuut niet gemist, wat op het eerste gezicht opvallend is omdat deze producent van kunststoffen vooral toelevert aan de fel geplaagde autosector en aan de bouw. Maar Bayer, het moederbedrijf van Covestro, heeft als reactie minder aandelen aangeboden én ook de prijs van deze aandelen verlaagd tot 24 euro per stuk, tegenover een eerder aangekondigde vork van 26,5 tot 35,5 euro. Aanvankelijk wou Bayer via deze afsplitsing van Covestro 2,5 miljard euro ophalen, maar nu bleef die som beperkt tot 1,5 miljard. Het fel verbeterde beursklimaat hielp ook om van de beursintroductie een succes te maken. Bayer heeft nog 69 procent van de aandelen van Covestro in handen en zal de volgende weken nog extra aandelen op de markt brengen. Covestro is de nieuwe naam voor Bayer MaterialScience, met een vestiging in de Antwerpse haven. Later deze week maakt met het Duitse Schaeffler nog een producent van auto-onderdelen z’n beursdebuut.

De Nederlandse oliedienstengroep SBM Offshore (+5,15%) zou dicht bij een minnelijke schikking staan in het omkoopschandaal rond Petrobras. SBM Offshore zou 1 miljard Braziliaanse real betalen.

De Franse telecomoperator Bouygues (+3,6%) maakte vrij sterke doelstellingen voor de volgende jaren bekend. In 2017 zou de marge 25 procent moeten bedragen op het niveau van de bedrijfscashflow. Op langere termijn moet dit zelfs 35 procent worden.

Ellen Kullman stapt op als CEO van de Amerikaanse chemiegroep DuPont (+11%). Het bedrijf staat onder druk van activistische aandeelhouders die DuPont willen opsplitsen. Dupont stuurde ook een winstwaarschuwing uit en kondigde een besparingsplan aan.

Het kapitaal van Hamon (+5,78%) wordt versterkt met een injectie van 5 miljoen euro door de controlerende familie Lambilliotte. De familie betaalt 9 euro per aandeel, dat is een premie van 27 procent bovenop de beurskoers. De familie heeft nu 66,8 procent van Hamon in handen, een producten van koelsystemen en warmtewisselaars. Een kapitaalverhoging drong zich op omdat de halfjaarcijfers slecht waren, en omdat Hamon eerder al de schuldconvenanten met de banken had geschonden. Bij de Franse dochtermaatschappij D’Hondt was vorig jaar voor 40 miljoen euro boekhoudfraude aan het licht gekomen. Daarnaast liepen enkele grote contracten vertraging op. Vorig jaar pompten de familie en de Waalse overheid al elk 10 miljoen euro extra in het bedrijf tegen 11 euro per aandeel. De particuliere belegger werd bij geen enkele van deze operaties betrokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content