Wat als je uiteindelijk niet kan betalen na een openbare verkoop?

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Bij de openbare verkoop van een onroerend goed wijst de notaris er veelal op dat een ‘rouwkoop’ mogelijk is. Wat betekent dat precies?

Bij een openbare verkoop wordt het onroerend goed toegewezen aan de hoogste bieder. Die moet de koopprijs meestal binnen de maand betalen. Hij kan overigens niet kopen onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening. Maar wat gebeurt er als de koper uiteindelijk niet kan betalen?

Meerdere mogelijkheden

De verkoper kan de ontbinding van de koop vragen of de gedwongen uitvoering ervan. Daarnaast kan bij de meeste openbare verkopen ook een rouwkoop plaatsvinden. Deze procedure staat in de wet voor gevallen waarin verkocht wordt naar aanleiding van een uitvoerend beslag. Ook in de meeste andere verkoopsvoorwaarden wordt deze procedure opgenomen. Ze is dan ook bij nagenoeg elke openbare verkoop mogelijk.

Nieuwe verkoop

Bij een rouwkoop laat de verkoper door toedoen van de notaris en via een gerechtsdeurwaarder aan de koper weten dat hij de procedure van rouwkoop heeft ingezet. Als de koper binnen de acht dagen niet betaald heeft, organiseert de notaris een nieuwe openbare verkoop. Dit gebeurt op dezelfde wijze en in dezelfde vorm als de oorspronkelijke ver­koop.

Wat gebeurt er met de opbrengst?

Als de nieuwe verkoop een hogere prijs oplevert dan de eerste komt de volledige prijs toe aan de oorspronkelijke ver­ko­per. De koper die niet betaalde krijgt hiervan niets. Hij moet integendeel zelfs de kosten betalen van de eerste mislukte ver­koop.

Levert de nieuwe verkoop een lagere prijs op dan de eerste verkoop, dan moet de eerste koper die niet betaalde het ver­schil tussen de eerste en de tweede prijs bijpassen. Hij moet ook de kosten van de eerste mislukte verkoop betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content