Verlies je je voorrang van rechts als je stopt?

30/06/16 om 09:18 - Bijgewerkt om 09:20

Bron: Moneytalk

Op een kruispunt waar geen verkeerslichten of verkeersborden staan, geldt een voorrang van rechts. Verlies je die voorrang nadat je gestopt bent?

Verlies je je voorrang van rechts als je stopt?

© Getty Images/iStockphoto

Men zegt vaak dat wie van rechts komt en stopt, daardoor zijn voorrang verliest. Maar is dat wel zo?

Voorrang van rechts

Op een kruispunt waar geen verkeerslichten of verkeersborden staan en geen agent het verkeer regelt, geldt een voorrang van rechts. Deze regel geldt niet aan een rotonde of als de bestuurder die van rechts komt uit een verboden rijrichting komt. De voorrang geldt evenmin als de bestuurder die van rechts komt van een aardeweg komt, uit een privé-uitrit of uit een parkeerplaats.

Misverstand

Vroeger was het inderdaad zo dat een bestuurder die van rechts kwam zijn voorrang verloor als hij stopte. Die regel werd echter een tiental jaar geleden afgeschaft. Toch zijn veel bestuurders hiervan nog steeds niet op de hoogte. De bestuurder die van rechts komt behoudt dus zijn voorrang ook al stopte hij (bijvoorbeeld omdat hij niet wist dat hij voorrang had).

Er zijn voetgangers of fietsers

De bestuurder die van rechts komt moet op zijn beurt voorrang geven aan voetgangers die op het zebrapad of het doorlopend voetpad oversteken. Hij moet dat ook geven aan fietsers die op het fietspad rijden.

Als fietsers op een fietssuggestiestrook rijden hebben ze integendeel geen voorrang. Zelfs als hij hiervoor moet stoppen behoudt de bestuurder die van rechts komt nog steeds zijn voorrang tegenover de andere bestuurder.

Lees meer over:

Onze partners