Uitzendcontract mogelijk via mail of sms

© Pauline Poelmans

Een uitzendcontract tekenen zal voortaan kunnen via mail of sms. Dat heeft minister van Werk Kris Peeters bekendgemaakt, die daarover een wetsontwerp heeft klaar staan.

Vandaag hebben uitzendbureaus 48 uren de tijd om een uitzendcontract op schrift te stellen, met rechtsonzekerheid tot gevolg. De uitzendkracht is vaak al aan zijn uitzendopdracht begonnen voor de overeenkomst wordt opgemaakt.

Vanaf 1 oktober kan dit niet meer en moet elk uitzendcontract schriftelijk worden vastgesteld uiterlijk op het tijdstip waarop de uitzendkracht in dienst treedt, aldus minister Peeters. De mogelijkheid om dat te doen zal ook worden verruimd, door gebruik te maken van een elektronische arbeidsovereenkomst, met name per sms of mail. De werknemer zal dan moeten bevestigen met een pincode.

Vier maatregelen

De wijziging maakt deel uit van een breed principeakkoord dat de sociale partners al in januari 2012 hadden gesloten. Toen werden vier maatregelen aangekondigd om de interimarbeid te moderniseren. Drie van de vier delen van het akkoord – de invoering en regeling van een motief van instroom, de regeling van de dagcontracten en de aanpassing van de regeling omtrent informatie en controle – werden medio 2013 al in een wet gegoten.

De vakbonden reageerden eerder al enthousiast op de afschaffing van de 48-urenregel. Volgens hen betekent dit “een enorme stap vooruit in de strijd tegen de misbruiken in de uitzendsector”. De regel leidde volgens de vakbonden ook tot misbruiken, bijvoorbeeld bij de afwikkeling van arbeidsongevallen of ziektes die op de eerste werkdag plaatsvonden.

In oktober wordt bovendien nog de applicatie Interim@Work gelanceerd. Daarmee kunnen uitzendkrachten nakijken of het uitzendkantoor wel degelijk aangifte heeft gedaan bij de RSZ. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content