Ombudsfin ontvangt recordaantal klachten

© iStock

De ombudsdienst in financiële geschillen, Ombudsfin, heeft vorig jaar een recordaantal van 3.375 klachten ontvangen, een stijging met 28,8 procent ten opzichte van 2014.

Het overgrote deel van de klachten, 3.049, werd ingediend door consumenten, de overige 326 door financiële instellingen. “De stijging van het aantal klachten is vooral te wijten aan de grotere naamsbekendheid van Ombudsfin en niet zozeer aan slechtere dienstverlening”, zegt ombudsman Françoise Sweerts, bij de voorstelling van het jaarverslag 2015.

Betalingen en betaalrekeningen

Van de consumentenklachten werden er 733 ontvankelijk verklaard, een stijging van 33 procent ten opzichte van vorig jaar. Om ontvankelijk beschouwd te worden, moet de klacht binnen de bevoegdheden van Ombudsfin vallen, maar moet ze ook eerst al aan de betrokken financiële instellingen zijn voorgelegd. In 362 dossiers, bijna de helft van de ontvankelijke dossiers, achtte Ombudsfin de klacht gegrond. Voor 96,4 procent van die gegronde klachten werd in overleg met de financiële instellingen een oplossing gevonden.

De meeste consumentenklachten betroffen betalingen en betaalrekeningen. Die vertegenwoordigen 35,61 procent van de dossiers. Het gaat daarbij vooral om frauduleuze verrichtingen na diefstal of verlies van bankkaarten, problemen bij geldafhalingen en het beëindigen van de klantenrelaties door de bank.

Ook bij klachten over hypothecaire en consumentenkredieten werd vorig jaar een stijging opgetekend. Bij die laatste gaat het vooral om klachten over de, al dan niet onterechte, registratie bij de Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP), de instantie die alle kredieten en eventuele wanbetalingen registreert en die kredietgevers moeten raadplegen vóór ze een krediet toekennen.

Afname dossiers beleggingen

Het aantal dossiers met betrekking tot beleggingen namen afgelopen jaar verder af en vertegenwoordigt nog maar 17 procent van de consumentenklachten. “Tijdens de financiële crisis vertegenwoordigden beleggingen meer dan 30 procent van de de klachten”, zegt Sweerts.

Een groot deel van de consumentenklachten zijn volgens Sweerts te voorkomen door betere communicatie vanuit de financiële instellingen. “Ombudsfin raadt de sector daarom opnieuw aan om vooraf meer en betere informatie te verschaffen aan de consument”, zegt ze.

Van de klachten van ondernemingen werden er 142 ontvankelijk verklaard, een stijging met maar liefst 57,8 procent. De meeste dossiers gaan daarbij over “funding loss”, de vergoeding die door de kredietgever gevraagd wordt bij een vervroegde terugbetaling van een investeringskrediet. De aanzienlijke stijging van het aantal dossiers over “funding loss” is volgens Sweerts te wijten aan de aanhoudende lage rentes op leningen, waardoor veel consumenten die vervroegd terugbetalen. In slechts 18 procent van de 101 dossiers daarover werd een akkoord bereikt. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content