N-VA neemt valse ziektebriefjes onder vuur

© iStock

N-VA roept de artsen op niet langer valse ziektebriefjes voor te schrijven. De partij wil daarbij een meldpunt voor dit ‘oneigenlijk schrijfgedrag’ oprichten.

“Iedere arts die valse ziekteattesten uitschrijft, werkt mee aan de sociale fraude van de patiënt”, oordeelt Valerie Van Peel (N-VA). Voor de politica mag daar binnenkort verandering in komen met een meldpunt. Dat schrijven De Morgen en De Tijd. Al benadrukt Van Peel dat slechts een kleine groep artsen zich schuldig maakt aan dergelijke wanpraktijken.

“95 procent van de huisartsen gaat immers zeer correct om met het uitschrijven van ziekteattesten. Het zijn die overige 5 procent, de rotte appels, die consequent en manifest ziekteattesten blijven uitdelen. Zij worden na een tijd bekend bij een grote groep patiënten. Ik spreek uit eigen ervaring”, zegt ze in De Morgen.

Volgens Van Peel voelen artsen zich niet geroepen fraudeurs met naam en toenaam te melden. “Ze hebben geen duidelijk aanspreekpunt en ze staan te vaak geïsoleerd tegenover de collega’s die ze moeten controleren”, klinkt het.

Onafhankelijke adviserende geneesheren

Daarom wil ze adviserende geneesheren meer onafhankelijk laten werken. Zij controleren onder meer het recht op uitkeringen als gevolg van een ziekte of een ongeval. “Het zijn de mensen bij uitstek die oneigenlijk schrijfgedrag bij artsen op kunnen merken en kunnen melden bij de Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv). Dat gebeurt vandaag niet”, zegt Van Peel in De Tijd.

De adviserende geneesheren zijn nu werknemers van de ziekenfondsen. Maar Van Peel wil ze onderbrengen bij het Riziv. “De ziekenfondsen, hun werkgevers, hebben een andere structuur en een verschillende manieren van werken. Hun kosten worden berekend op basis van het aantal uitkeringen dat ze geven. Financieel zijn ze dus niet gebaat bij te strenge controles van de artsen, want dan krijgen ze minder geld van de overheid. Dat zorgt voor een duidelijk spanningsveld”, argumenteert Van Peel. “Alle adviserende geneesheren samenbrengen onder het RIZIV neemt dat spanningsveld weg.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content