Moet je altijd voorrang verlenen aan een tram?

© Belga
Jan Roodhooft Advocaat

Aan de kust en in sommige steden moet je als weggebruiker rekening houden met de tram. Dit geldt zowel als je te voet, met de fiets of met de auto op weg bent. Wat zijn de voorrangsregels die gelden?

De voorrangsregels die gelden als je met een tram wordt geconfronteerd zijn door heel wat mensen onvoldoende gekend. Jaarlijks zijn er dan ook te veel ongevallen waarbij er zelfs wel eens dodelijke slachtoffers vallen.

Het verkeer wordt geregeld

Wordt het verkeer geregeld door een agent of door verkeerslichten, dan moet de trambestuurder daarmee -net als jij- rekening houden. De tram zal dus ook moeten stoppen voor een rood licht of als de agent dat gebiedt, net zoals jij dat moet doen.

En anders?

Wordt het verkeer niet geregeld door een agent of verkeerslichten, dan heeft de tram altijd voorrang. Dit geldt zowel als je als voetganger, fietser of automobilist op de weg bent. Hierbij maakt het zelfs niet uit of de tram van rechts of van links komt. De voorrang van de tram geldt zelfs als die stil stond en in beweging komt.

Sterker nog, zelfs als er een zebrapad over de tramsporen loopt en jij je als voetganger daarop bevindt, moet je voorrang geven aan de tram.

De rechter nuanceert soms

Gebeurt er een verkeersongeval met een tram waarna de zaak voor de rechtbank komt, dan gebeurt het wel eens dat de rechter die voorrang nuanceert. Zo zijn er uitspraken bekend die de aansprakelijkheid voor een ongeval toch (al dan niet deels) bij de trambestuurder leggen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de trambestuurder tegen een onaangepaste snelheid reed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content