Mag een handelaar cash geld weigeren?

26/09/16 om 13:29 - Bijgewerkt om 13:28

Bron: Moneytalk

Onlangs raakte bekend dat een frituuruitbater uit het Antwerpse Niel geen cash geld meer aanvaardt. Maar is die maatregel wel wettelijk?

Mag een handelaar cash geld weigeren?

© Belga

De website van frituur Het Kombuis in Niel vermeldt: 'Betalingen enkel met bankkaart'. Ook in zijn zaak maakt uitbater François Bouvard duidelijk dat hij geen cash geld meer aanvaardt. Hij is van mening dat elektronische betalingen hygiënischer, veiliger en transparanter voor de fiscus zijn.

Een rondvraag leert dat ook andere horecazaken overwegen om hun klanten in de toekomst enkel nog te laten betalen met de kaart. De invoering van de witte kassa, waardoor sjoemelen moelijker wordt, versterkt deze trend. Ook tijdbesparing en het vermijden van fouten zijn vaak gehoorde argumenten.

Wat zegt de wet?

Overtreden deze handelaars hiermee de wet? De FOD Economie is alvast duidelijk: cash blijft het eerste wettelijke betaalmiddel en mag dus niet geweigerd worden. Is je bankbiljet echter beschadigd of heeft de verkoper een vermoeden dat het vals is, dan hoeft hij dat niet te aanvaarden.

Ook wanneer de handelaar onvoldoende wisselgeld in kassa heeft, mag hij een cash betaling weigeren. Indien je biljet niet in verhouding staat tot de aankoop (je wil bijvoorbeeld een krant betalen met een briefje van 200 of 500 euro), dan mag hij eveneens het been stijf houden. Meer bepaald: wanneer het te betalen bedrag minder dan 50 procent van de waarde van je biljet is.

'Omwille van veiligheidsredenen kan een verkoper eveneens cash weigeren', weet Johan Verbelen van de FOD Economie. 'Bijvoorbeeld na een of meerdere overvallen of diefstallen in de buurt. Die maatregel mag evenwel slechts tijdelijk zijn. Bovendien moet de handelaar die duidelijk afficheren in zijn zaak.'

Kortingen toestaan

Handelaars mogen kaartbetalingen aanmoedigen met een korting. Toch stellen we ook het omgekeerde vast: wie cash betaalt en daardoor buiten de officiële boekhouding blijft, wordt daar soms voor beloond. Vaak worden zelfs extra kosten gevraagd voor betalingen met een bankkaart. Al deze praktijken zijn toegelaten, al moeten de aangerekende kosten wel redelijk zijn.

Goed om weten: de wetgeving is op het vlak van cashbetalingen dezelfde voor handelaars en overheidsdiensten. Het feit dat je bijvoorbeeld in de filialen van de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen enkel elektronisch kan betalen, is dus niet zoals de wet het voorschrijft.

Onze partners