Mag de eigenaar van een gelijkvloers appartement de tuin gebruiken?

© Getty Images/iStockphoto
Jan Roodhooft Advocaat

Eigenaars van een gelijkvloers appartement gebruiken de tuin van het gebouw wel eens alsof het hun eigen tuin is. Mag dat wel of kan je je daartegen verzetten?

De eigenaar van het gelijkvloers appartement in het gebouw waar je eigenaar bent doet geregeld een barbecue in de tuin. Of hij zette er zelfs een zwembad. Moet je dat zomaar aanvaarden?

Kijk in de statuten

De tuin van het appartementsgebouw behoort allicht tot de gemene delen van het gebouw (net zoals de inkom, de trappenhal en het dak). Deze is dus niet de eigendom van de bewoner van het gelijkvloers. Dat betekent meteen ook dat de eigenaar van het gelijkvloers er in principe niet meer rechten op heeft dan de bewoners van andere appartementen binnen het gebouw.

In de statuten van het gebouw kan er wel een exclusief recht van gebruik toegekend worden aan de bewoners van de gelijkvloers appartementen. Aan dit gebruik kunnen ook bepaalde verplichtingen gekoppeld zijn. Zo kan de bewoner van het gelijkvloers bijvoorbeeld verplicht worden om de tuin te onderhouden (gras afdoen, planten snoeien, …).

De rechten zijn beperkt

Zelfs als de bewoner van het gelijkvloers de tuin exclusief mag gebruiken mag hij daar niet alles mee doen. Hij kan zich niet gedragen als enige eigenaar. Zo kan hij er bijvoorbeeld niet zomaar een zwembad of tuinhuis in zetten. Hiervoor zou hij de toestemming nodig hebben van de vergadering van mede-eigenaars.

De rechten kunnen gewijzigd worden

De algemene vergadering van mede-eigenaars kan de exclusieve gebruiksrechten van de bewoner van het gelijkvloers wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de bewoner in kwestie de tuin slecht onderhoudt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content