Lezersvraag: Hoe vermijd ik dat mijn ex de erfenis van mijn kinderen verkwist?

© Getty Images/iStockphoto

Ik ben gescheiden, met minderjarige kinderen. Hoe kan ik verhinderen dat mijn ex in mijn huis kan komen wonen na mijn overlijden?

Als u overlijdt, hebben uw kinderen recht op een deel van uw erfenis. Uw ex krijgt dan het beheer en het ouderlijke genotsrecht over hun bezittingen. Dat betekent dat hij met uw kinderen in uw huis kan wonen, het huis kan verhuren en de inkomsten uit uw beleggingsportefeuille ontvangt. Uw ex krijgt dus een grote invloed over uw vermogen, tot de kinderen meerderjarig zijn.

Als u dat niet wilt, moet u een testament opstellen om uw ex het wettelijke vruchtgenot op de goederen die uw kinderen hebben geërfd te ontnemen. De wet voorziet uitdrukkelijk in die mogelijkheid. U bepaalt ook het beste hoe de opbrengsten van die erfenis moeten worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het levensonderhoud en de opvoeding van de kinderen.

Er is nog een andere oplossing, die in de praktijk efficiënter blijkt. U kunt een testament opstellen waarin u bepaalt dat het vruchtgebruik op uw erfenis tijdelijk naar een persoon gaat die u vertrouwt, tot de kinderen achttien zijn. U kunt dat tijdelijke vruchtgebruik beperken tot uw woning, of het uitbreiden naar uw beleggingen, uw vennootschap of andere onroerende goederen. Om te vermijden dat die vertrouwenspersoon daar veel erfbelasting op moet betalen, kiest u het beste iemand in rechte lijn, zoals uw ouders. Uw kinderen krijgen na uw overlijden louter de blote eigendom. Zodra ze meerderjarig zijn, ontvangen ze automatisch de volle eigendom.

Vragen over al uw geldzaken zijn welkom op moneytalk@moneytalk.be. U kunt in onze mailbox ook anoniem getuigenissen achterlaten over aangename of minder aangename situaties die een weerslag hebben gehad op uw persoonlijke vermogen. De redactie zal in de mate van het mogelijke haar expertise inzetten om u te helpen of daarvoor bij specialisten te rade gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content