Hoe vermijden dat een eigenhandig testament kan verdwijnen

© istock

Een zelf geschreven testament is eenvoudig, maar heeft als belangrijkste nadeel dat het kan “verdwijnen”. Hoe los je dat goedkoop en veilig op, terwijl de inhoud toch volledig anoniem blijft?

Eigenhandig testament

Een testament dat je zelf schrijft blijft heel populair, omdat het heel eenvoudig is en je heel snel een nieuw testament kan maken. Om geldig te zijn is er alleen vereist dat je het met de hand schrijft, alsook de datum en je handtekening erop zet. Een heel eenvoudige manier dus om een testament op te maken.

Testamenten verdwijnen wel eens

Maar eigenhandige testamenten durven nogal eens te ‘verdwijnen’ als ze in de verkeerde handen vallen. Een erfgenaam die benadeeld wordt via een testament, zal er immers alle belang bij hebben om dit testament te laten verdwijnen.

Sommigen lossen dit op door 2 of 3 exemplaren op te maken en op verschillende plaatsten te leggen, maar echt sluitend is deze oplossing toch ook niet.

Geef het in bewaring

Om dit te vermijden, kan je je testament tijdens je leven aan een notaris geven, die het dan bewaart (kost +/- 50 euro). Het blijft dan wel weliswaar een eigenhandig testament, maar het kan niet meer zomaar verloren gaan. Het bestaan van het eigenhandige testament (niet de inhoud ervan) wordt door de notaris dan wel meegedeeld aan het CRT (Centraal Register voor Testamenten), dat beheerd wordt door de Federatie van Notarissen.

De bedoeling is dat een erfgenaam later bij om het even welke notaris in België kan nagaan of er een testament is. Uiteraard blijft de inhoud van het testament wel geheim zolang de erflater leeft. Bovendien kan men ook niet te weten komen of iemand al dan niet een testament gemaakt heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content