Hoe veilig is een kluis bij de bank?

© iStock

Als je een kluis hebt bij je bank, is de vraag of deze veilig is mocht je bank failliet gaat.

Met de afschaffing van de papieren titels, worden er minder kluizen verhuurd door de banken. Toch blijven deze kluizen hun nut behouden voor het bewaren van belangrijke documenten zoals huwelijkscontracten, testamenten of bewijzen van een schenking.

Wat bij faillissement?

Je hoeft zich niet meteen zorgen te maken. Mocht de bank waar je de kluis huurt, failliet gaan, dan blijft de inhoud ervan je eigendom en valt die dus buiten het faillissement van de bank. Je moet dan ook geen beroep doen op de wettelijke depositobescherming van maximaal 100.000 euro. Deze garantie geldt per persoon – zowel een natuurlijke als rechtspersoon – en per financiële instelling die is toegetreden tot de beschermingsregeling.

De depositobescherming is van toepassing op deposito’s van gelden die worden aangehouden in de vorm van bedragen op zicht-, termijn- of op spaarrekeningen. Ook kasbons op naam, gedematerialiseerd of op effectenrekening komen in aanmerking voor de depositobescherming.

Ongemakken

Een faling van de bank waar je de kluis aanhoudt, kan wel enkele ongemakken tot gevolg hebben. De curator van het faillissement kan immers maatregelen nemen die de activa van de failliet bank moeten garanderen. Zo zou hij bijvoorbeeld kunnen beslissen om de kluizenzaal, die eigendom is van de bank, voor een tijdje ontoegankelijk te maken. Je kunt dan ook niet meteen aan de inhoud van de kluis.

Toch zou dit niet te lang mogen duren omdat de inhoud van de kluis – zoals gezegd – niet behoort tot de activa van de bank. Tenslotte voegen we er aan toe dat beleggingsfondsen, die op een effectenrekening bij de failliete bank zijn ingeschreven, buiten de activa van de failliete bank vallen. Ook die tegoeden blijven uw eigendom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content