Hoe ruzies vermijden over je nalatenschap

© iStock

Kunnen ouders met hun kinderen nu alles op papier zetten en alles ondertekenen om later ruzies te vermijden over de nalatenschap?

De praktijk

In de praktijk wordt regelmatig het een en ander op papier gezet voor het geval de ouders zouden overlijden. Dit document wordt dan door iedereen ondertekend, zodat de ouders denken dat alles geregeld is voor later en de kinderen zich daaraan zullen houden. Deze techniek lijkt op het eerste zicht interessant om later ruzie tussen de kinderen-erfgenamen te vermijden.

Een dergelijke overeenkomst over een nog open te vallen nalatenschap is trouwens in de praktijk vaak een laatste middel om de gelijkheid onder de kinderen te ‘herstellen’. Want vaak heeft één van de kinderen wel al heel wat geld gekregen bij bijvoorbeeld de verbouwingen van zijn woning, maar is daar geen enkel bewijs van. Via een gewoon testament is het vaak moeilijk nog alles recht te trekken.

Nietige overeenkomst?

Een overeenkomst opmaken waarin bepaald wordt welk kind later wat precies krijgt bij je overlijden is nietig. In tegenstelling tot andere landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk kan men in België in principe geen overeenkomst sluiten over een nalatenschap zolang die nog niet opengevallen is. Eens de nalatenschap opengevallen is (bijvoorbeeld vader is gestorven), kan dat wel, maar niet voordien.

In de praktijk zou een dergelijke overeenkomst nochtans vaak heel nuttig zijn. Maar mogelijks wordt die wetgeving daarom in de toekomst gewijzigd.

Toch doen?

We zouden deze techniek voorlopig slechts gebruiken als ‘ultiem’ middel, dus als er eigenlijk geen andere mogelijkheden zijn. Eerst en vooral moeten immers alle kinderen dit willen ondertekenen en bovendien is de overeenkomst na het openvallen van de nalatenschap nog steeds “relatief nietig”, wat betekent dat later een van de kinderen toch nog de nietigheid van de overeenkomst kan vragen voor de rechtbank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content