Hoe kan je jezelf beschermen tegen ransomware?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Steeds meer computers worden besmet met ransomware. Die blokkeert je computer tot je een bepaald bedrag – ‘ransom’ of losgeld – betaalt. Hoe kan je je daartegen beschermen?

Het voorbije weekend maakte een cyberaanval met de ransomware worm Wannacry (ook wel WannaCrypt genoemd) wereldwijd meer dan 200.000 slachtoffers, dat zegt Europol. Ransomware zorgt ervoor dat bepaalde bestanden of je zelfs hele pc geblokkeerd worden. Volgens heel wat experts is deze vorm van cybercrime ‘the next big thing’ op het vlak van security.

Ransomware is een moderne, virtuele variant van de aloude chantagepraktijk. Plots blijken bepaalde bestanden versleuteld te zijn, of wordt je de volledige toegang tot je computer geweigerd. Je ziet een bericht waarin verzocht wordt om een bepaald bedrag op te hoesten: pas na het betalen van dit losgeld (‘ransom’) wordt alles in principe weer vrijgegeven. Ten minste, dat wordt je beloofd. Het virus blijft na betaling immers gewoon op je computer, om je in de nabije toekomst opnieuw te gijzelen.

Vooral kleine en middelgrote bedrijven waren al het slachtoffer van ransomware, ook in België en Nederland. Volgens de onafhankelijke website Computable.nl werden bijna 40 procent van alle Nederlandse ondernemingen vorig jaar getroffen door deze nieuwe vorm van malware. Eén op de vijf IT-verantwoordelijken is van mening dat zijn huidige securitytools onvoldoende bescherming biedt. Ook in eigen land kregen heel wat organisaties al te maken met deze vorm van cybercrime.

Ben je zelf kwetsbaar?

Computers geraken besmet met ransomware door onverstandig surfgedrag, door het klikken op links in e-mailberichten van onduidelijke of vervalste afzenders, of door het downloaden van bestanden van dubieuze websites. Bedrijven doen er alvast goed aan om hun werknemers attent te maken op de gevaren. Informatie van Safeonweb.be kan daarbij helpen: op dit beveiligingsplatform vind je twee bevattelijke video’s met preventieve en curatieve tips.

Ook de website No More Ransom is zeker een bezoekje waard. Dit is een initiatief van het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie, Europols European Cybercrime Centre en twee cybersecurityspecialisten. Je vindt er preventieadvies en technische maatregelen waarmee jij of de systeembeheerder in je onderneming aan de slag kan. Zorg er ook voor dat je besturingssystemen, applicaties en antivirussoftware op elk moment up-to-date zijn. En vergeet niet om regelmatig back-ups van je belangrijke data te maken.

Extra beveiliging inbouwen

Wil je je computers graag preventief beveiligen tegen ransomware? CryptoPrevent Malware Prevention is alvast een populaire aanrader, waarvan zowel een gratis als een ‘premium’-versie bestaat. Een tijdje geleden heeft ook beveiligingsspecialist Kaspersky een gratis beschermingstool uitgebracht voor zakelijke gebruikers. De Anti-Ransomware Tool for Business houdt alle belangrijke activiteiten op je pc in het oog. Wanneer hij ransomware detecteert, worden kwaadaardige activiteiten geblokkeerd en teruggedraaid.

Ter info: op het hierboven vermelde securityportaal No More Ransom vind je ook verschillende decryptietools terug voor allerlei soorten ransomware. Je kan er terecht voor een kleine dertigtal programma’s van diverse beveiligingsspecialisten. Belangrijk is wel dat je eerst de ‘how-to’ gids leest vooraleer je hiermee aan de slag gaat. Het is trouwens aan te raden om je sowieso te laten begeleiden door iemand met verstand van zaken. Die kan je ook vertellen hoe je je computer optimaal kan beschermen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content