Europa onderzoekt banden tussen terroristische organisaties en 500 eurobiljetten

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Europa is een onderzoek gestart naar misbruik van eurobiljetten met een waarde van 500 euro door terroristische organisaties.

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank blijkt dat bij de invoering van de euro in 2002 61 miljoen biljetten van 500 euro in omloop waren. Vorig jaar klokte dat aantal af op 613 miljoen. De enorme toename van het aantal bankbiljetten met de hoogste waarde baart Europa zorgen. Dat schrijft de Engelstalige nieuwssite Financial Times.

Officiële instanties vermoeden dat voornamelijk terroristen gebruiken maken van de bankbiljetten. Uit een onderzoek van Europol, de Europese politieorganisatie, bleek vorig jaar al dat almaar meer winkeliers weigeren de 500 eurobiljetten te aanvaarden. De waarde van de 500 eurobiljetten die in omloop zijn is 307 miljard euro of een derde van de totale waarde van alle biljetten die Europa telt. En dat verhit al een tijdje de Europese gemoederen.

Afschaffen 500 eurobiljet

Europese politieke partijen, zoals de sociaaldemocratische Duitse regeringspartij SPD, pleiten dan ook voor de afschaffing van het 500 eurobiljet, onder meer omdat het bankbiljet een van de hoogste nominale waarden van de wereld heeft. Ter vergelijking: voor de komst van de euro was het duurste bankbriefje in België 10.000 frank waard of ongeveer 250 euro. Dat is nu verdubbeld.

Het probleem van de eurobiljetten werd eerder al aangekaart door verschillende wettelijke instanties. “De 500-eurobiljetten zijn populair door hun hoge waarde”, schrijft Financial Times.

Europa gaat samenwerken met Europol om de geldstromen van de terroristische organisaties aan banden te leggen. Al is het aan de Europese Centrale Bank om te beslissen of ze de uitgifte van biljetten van 500 euro inperkt of niet. ECB-voorzitter Mario Draghi liet maandag weten dat hij en zijn team de kwestie tegen het licht houden, maar nog geen beslissing hebben genomen. “Al zijn we bereid veranderingen door te voeren”, klonk het.

Digitale geldstromen

Daarnaast wil Europa haar grip vergroten op de digitale geldstromen. Zo zijn financiële transfers van virtuele valuta, zoals de bitcoin, nog niet geregulariseerd in Europa.

“Dat vergroot de kans dat criminele organisaties via deze verdoken weg geld verplaatsen”, staat in het Europees actieplan. “Momenteel is er nog geen rapportagemechanisme om verdachte activiteiten op te sporen die gelijkwaardig is aan die van het reguliere banksysteem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content