Een op vijf werknemers mag pauze nemen om te winkelen

© iStock

Uit een enquête van Unizo bij 528 werk­gevers blijkt dat een op de vijf werknemers een pauze mag nemen om bijvoorbeeld te gaan winkelen.

“Eén op de vijf werkgevers vindt het oké als een werknemer even kort naar de winkel gaat. Voor andere zaken is de baas zelfs nóg toleranter, zoals het onderhoud van de wagen of om documenten op te halen in het gemeentehuis”, zegt Caroline Deiteren van de studiedienst van Unizo in het Nieuwsblad. Volgens haar hebben de werkgevers geen ander keus dan zich flexibel op te stellen tegenover de werknemers. “Als de baas dat niet doet, riskeert hij een deel van zijn werknemers te verliezen.”

Voorts benadrukt Deiteren dat hoe dringender de afspraak, hoe toleranter de baas zal zijn. “Er zal dus nog meer begrip zijn voor een ­bezoek aan de tandarts of de ­dokter”, klinkt het.

Flexibele werkgever

Ook werkzoekenden zijn niet ongevoelig voor een flexibele werkgever. Volgens Jan Denys van Randstad wordt vrijheid een cruciale factor om voor een bedrijf te ­kiezen. “Het is voor sommige werknemers zelfs bepalend” aldus Denys. “Omdat de balans tussen werk en privé belangrijker wordt. Als je verwacht dat je personeel mails leest na de werkuren, dan ­verwacht dat personeel ook dat ze tijdens de werkuren ook iets extra’s mogen”

Al waarschuwt Deiteren dat de werknemers daar geen misbruik van maken. Zij stipt aan dat goede afspraken essentieel zijn. “Je werkt op basis van ­vertrouwen. Dat is geen rekbaar begrip. Bij misbruik zal de baas snel ingrijpen”, zegt ze in de krant.

De enquête toont ook aan dat ­zeventien procent van de werkgevers het niet tolereert dat de werknemers tijdens de werkuren wegglippen. Een voorbeeld van zo’n werkgever is Colruyt. Maar dat betekent volgens Denys niet dat dergelijke werkgevers daarom slechte bazen zijn. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content