Dit riskeer je als je minderjarig kind iets mispeutert

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Als je zoon of dochter schade veroorzaakt kan je daar als ouder aansprakelijk voor worden gesteld. Wat zijn de spelregels en kan je je hiervoor verzekeren?

Je zoon duwt een vriendje die daardoor zwaar ten val komt. Of je dochter loopt tijdens een familiefeestje een vaas omver. In dat geval kan je kind aansprakelijk gesteld worden voor de schade als het voldoende toerekeningsvatbaar is. Hiervoor bestaat geen vaste leeftijd. Het hangt af van kind tot kind.

Aansprakelijk als ouders?

Ook als ouder ben je in principe aansprakelijk voor de schade die je minderjarig kind aan anderen veroorzaakt. Dit geldt zelfs als men je niets kan verwijten. Er bestaat immers een wettelijk vermoeden van aansprakelijkheid.

Hoe ontsnap je?

Je kan aan je aansprakelijkheid ontsnappen als je een dubbel bewijs kan leveren. Je moet kunnen aantonen dat je geen enkele fout beging in het toezicht en in de opvoeding. Dat bewijs is bijzonder moeilijk. Het volstaat niet om aan te tonen dat je op het moment van de feiten niet in de buurt was van je kind.

Als je gescheiden bent en je kind bevindt zich bij je ex bij het schadegeval, dan kan je gemakkelijker aantonen dat je geen toezicht kon uitoefenen. Je moet dan wel nog aantonen dat je geen enkele fout maakte in de opvoeding.

Zorg voor een familiale verzekering

Door een familiale verzekering af te sluiten kan je je voor deze risico’s verzekeren. De verzekering komt alleen tussen voor schade die je kind toebrengt aan anderen. Veroorzaakt je kind schade aan jouw goederen dan betaalt de verzekering niet. Hou er rekening mee dat je bij een schadegeval meestal een franchise moet betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content