‘Communicatie tussen advocaat en cliënt laat veel te wensen over’

© Belga

Advocaten moeten duidelijker en explicieter communiceren met hun cliënten. Dat zegt de Ombudsdienst Consumentengeschillen Advocatuur (OCA) in zijn jaarverslag 2016. De meeste klachten van consumenten hebben met (gebrekkige) communicatie te maken.

“Klachten worden vaak ingediend onder de noemer van het ereloon, maar gaan vaak onderliggend over het feit dat de advocaat procedures opstart waarvan de consument niet op de hoogte is, of dat de advocaat geen rekening houdt met zijn opmerkingen of instructies,” zegt mr. Isabel Goris, Ombudsman voor de advocatuur. Ze vindt dat er nog werk aan de winkel is om het onderscheid van haar functie met die van de stafhouder duidelijk te maken, bij wie de consument ook een klacht kan neerleggen.

In 2016 werden in totaal 212 effectieve klachten bij de Ombudsdienst ingediend. 118 ervan waren ontvankelijk. 74 werden afgerond, waarvan 55 het volledige traject hadden doorlopen en tot een eindresultaat waren gekomen. Klachten worden ingediend via de webapplicatie op ligeca.be.

Gebrekkige communicatie

De klachten van consumenten gaan vaak over gebrekkige communicatie tussen advocaat en cliënt. Klachten over bijvoorbeeld het ereloon zijn vaak terug te brengen tot onderliggende frustraties over een gebrek aan informatie, of het niet volgen van instructies. Cliënten klagen ook als de advocaat niet te bereiken is of niet genoeg verder werkt.

Eén jaar werking maakt duidelijk dat de werkwijze van de Ombudsdienst aanslaat. De Ombudsman doet ook al een aanbeveling: de advocatuur moet nog meer inzetten op communicatie met de cliënt. De advocaat moet meer dan ooit praten over zijn ereloon en de bijkomende (gerechts)kosten, en de afspraken daarover in een overeenkomst vastleggen. Hiervoor kan hij vrijwillig gebruikmaken van een modelovereenkomst van de Orde van Vlaamse Balies (OVB). Een verplichting om die te gebruiken, kan dat euvel oplossen, meent de Ombudsman nog.

Partner Content