Ben je verplicht je stoep te ruimen als het sneeuwt of ijzelt?

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Ben je verplicht om je stoep te ruimen wanneer het sneeuwt? En wat riskeer je als je dat niet doet?

Kijk in het politiereglement

In het politiereglement van de meeste steden en gemeenten staat een bepaling die je inderdaad verplicht om je stoep te ruimen als het sneeuwt of ijzelt.

Die verplichting bestaat ook als je in een appartementsgebouw woont. Veelal wordt die taak dan gelegd bij de bewoners van het gelijkvloers. Zijn die er niet of zijn ze niet thuis, dan gaat de verplichting vaak over naar de bewoners van het eerste verdiep. Ook binnen het appartementsgebouw zelf kunnen er afspraken bestaan over wie de stoep vrijmaakt.

De verplichting om je stoep te ruimen moet in redelijkheid bekeken worden. Men kan niet van jou verwachten dat je dadelijk ruimt als het ‘s nachts plots begint te sneeuwen of te ijzelen. Je bent al evenmin verplicht om ‘s morgens in alle vroegte al aan de slag te gaan om je stoep sneeuw- of ijsvrij te maken.

Welke sanctie riskeer je?

Hou je je hier niet aan, dan riskeer je een boete. Die boete kan aanzienlijk zijn en gaan tot maar liefst 250 euro. In de praktijk wordt veelal eerst een waarschuwing gegeven.

Je riskeert bovendien aansprakelijk te worden gesteld als er iemand op je niet-geruimde stoep ten val komt. Heb je een familiale verzekering dan vergoedt die veelal de schade van het slachtoffer.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content