MyCareer.be brengt je volledige carrière in kaart

© Getty Images/iStockphoto
Roel Van Espen medewerker Trends

De website MyCareer.be geeft je een gedetailleerd overzicht van je loopbaan. Op het platform, dat voor alle professionele statuten beschikbaar is, worden onder meer de gegevens samengebracht die werkgevers en mutualiteiten doorspelen aan de RSZ.

Vroeger was een carrière eenvoudig: in één rechte lijn bij dezelfde werkgever richting pensioen. Vandaag blijft de gemiddelde werknemer amper zeven jaar in een bedrijf. Opmerkelijk is dat vooral bedienden met een hoger loon sneller van job wisselen. Dat blijkt uit een recente studie van VUB-medewerkster Evy Rombaut. Zij bestudeerde de gegevens van 400.000 werknemers uit de databank van HR-dienstverlener SD Worx over een periode van zes jaar.

‘Bedienden die veel verdienen, kennen hun waarde op de markt’, zegt Rombaut. ‘Zij grijpen sneller kansen. Vanaf een bepaald niveau is het loon ook niet meer zo belangrijk. Zodra er inkomenszekerheid is, zijn mensen meer gefocust op zelfontplooiing en op de inhoud van het werk.’ Voor arbeiders blijkt loon wél een grote rol te spelen: wie in dat statuut meer verdient, wisselt minder snel van job.

Loopbaanoverzicht

MyCareer.be is welkom in tijden waarin jobhopping zegeviert. De website geeft je een volledig overzicht van je carrière. De gegevens zijn afkomstig uit de aangiften die onder meer werkgevers, socialeverzekeringsfondsen, mutualiteiten en uitbetalingsinstellingen doorspelen aan de RSZ. Volgens de initiatiefnemers – de openbare instellingen van de sociale zekerheid – zijn ze neutraal en up-to-date.

Om toegang te krijgen tot MyCareer.be, moet je inloggen met je elektronische identiteitskaart. Vervolgens krijg je een tijdlijn te zien die je hele loopbaan weergeeft. Daarop worden al je vroegere en huidige jobs getoond, maar ook periodes van inactiviteit (zoals werkloosheid en loopbaanonderbrekingen). Je kan ook doorklikken op een bepaald onderdeel om in te zoomen op de naam van je werkgever en de termijn van tewerkstelling.

Je kan eveneens een overzicht van al je activiteiten in tekstvorm opvragen. Dat kan je sorteren per tewerkstelling of per jaar. In het jaarlijkse overzicht zie je extra details, zoals het loon dat je verdiende en het aantal gewerkte dagen. Al deze gegevens kan je exporteren naar een pdf-bestand. Goed om te weten is ook dat ze beschikbaar zijn voor alle professionele statuten: werknemers, ambtenaren én zelfstandigen.

Waarom interessant?

Het was in het verleden ook al mogelijk om bij de overheid een overzicht van je carrière te verkrijgen, maar daarvoor moest je een schriftelijke aanvraag doen. Met MyCareer.be heb je nu op elk moment zelf toegang tot je persoonlijke gegevens. Doordat alles netjes verzameld wordt op één platform, behoud je het overzicht. Je hoeft je bovendien niet meer tot verschillende instanties te richten.

Voor wie al vaak van werkgever veranderde, is zo’n overzicht handig. Ook wie bijvoorbeeld veel interim-jobs heeft verricht, krijgt nu via één muisklik een duidelijke lijst van alle plaatsen waar hij of zij al gewerkt heeft. De website kan ook helpen om je beroepservaring of je vroegere loon te bewijzen tijdens het solliciteren. En uiteraard kan deze toepassing dienen als geheugensteuntje bij het opmaken of updaten van je cv.

MyCareer.be maakt het ook mogelijk om je sociale rechten beter in te schatten. Heb je voldoende prestaties geleverd om in aanmerking te komen voor tijdskrediet? Behoort een flexi-job tot de mogelijkheden? Is het verstandig om een pauze in je professionele carrière in te lassen? De website kan je begeleiden bij het maken van verstandige loopbaankeuzes.

Toekomstplannen

Ook voor hr-professionals is de website een stap vooruit. Wanneer zij zich kunnen baseren op gegevens die de burger uit MyCareer.be haalt, kunnen ze sneller goed onderbouwde adviezen geven. Bovendien is het de bedoeling dat allerlei overheidsdiensten op dit platform zullen voortbouwen om hun (online)dienstverlening kwaliteitsvoller en klantgerichter te maken.

In de toekomst zal de databank nog verrijkt worden met extra loopbaangegevens, zoals studentenjobs en leercontracten. Zelfs politieke mandaten moeten op termijn opvraagbaar zijn. Ook elektronische jobovereenkomsten kunnen opgenomen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content