De Belg ontdekt zijn pensioen

© belga

De voorbije twee jaar gingen 1,2 miljoen Belgen kijken op mypension.be naar de datum waarop ze met pensioen kunnen.

Nieuw op mypension.be

De voorbije twee jaar gingen 1,2 miljoen Belgen kijken op mypension.be naar de datum waarop ze met pensioen kunnen. 79 procent was ouder dan 45 jaar. Sinds vorige week kunnen de Belgen ook hun toekomstige pensioenbedrag berekenen via die website. De eerste twee dagen trok die simulatie al 155.000 geïnteresseerden.

‘Bereken jouw verlies’

In een reactie raadt de socialistische vakbond ABVV iedereen aan: “Bereken het bedrag van je pensioen. In de berekeningsmodule zijn de regeringsmaatregelen op het gebied van brugpensioen (SWT) en periodes van inactiviteit nog niet opgenomen. Vanaf volgend jaar is dat wel zo. Druk de pagina af, maak een screenshot en bewaar die goed. Maak een nieuwe berekening in 2018, wanneer de regeringsmaatregelen zijn doorgevoerd en bereken jouw verlies.”

De toekomst begint nu

“Het is geen machine die de toekomst voorspelt”, zegt minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). “Het is een uitnodiging om zelf je verantwoordelijkheid te nemen. Bent je ontgoocheld over het bedrag dat je ziet, dan kun je bijvoorbeeld een aanvullend pensioen opbouwen door langer te blijven werken of je carrière een nieuwe wending te geven, of door studiejaren af te kopen zodat ze meetellen voor je pensioen.”

Vrouwen sparen minder

Op 1 januari 2016 waren 3,4 miljoen werknemers en zelfstandigen een aanvullend pensioen aan het opbouwen. We spreken over iets meer dan 2 miljoen mannen en 1,4 miljoen vrouwen. De gemiddelde pensioenreserve bij de mannen is bijna het dubbele van die bij de vrouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content