Heb je recht op een werkloosheidsvergoeding tijdens een terreurdreiging?

© REUTERS

Door het hoogste dreigingsniveau in Brussel hebben verschillende werkgevers hun personeel aangeraden van thuis uit te werken. Maar wat als je werkgever de deuren van het bedrijf vandaag moest sluiten? Of als je niet op je werk bent geraakt?

Kris Peeters, minister van Werk heeft maandag bekendgemaakt dat Brusselse werkgevers de mogelijkheid kregen om tijdelijke werkloosheid door overmacht in te roepen voor werknemers die door de terreurdreiging niet aan de slag kunnen. “In de huidige context wil ik de economische schade zoveel als mogelijk beperken, en bedrijven in het Brussels Gewest de optie van tijdelijke werkloosheid bieden”, zei Peeters deze middag.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zegt tevreden te zijn “dat er zo snel duidelijkheid wordt gebracht rond de mogelijkheid voor bedrijven die impact ondervinden van de heersende terreurdreiging. Zij mogen tijdelijke werkloosheid aanvragen voor werknemers die het werk niet hebben kunnen aanvatten door de huidige terreurdreiging in het Brusselse gewest, en dus geen recht hebben op loon.”

Het VBO raadt betrokken werkgevers aan zich voor meer informatie te wenden tot het bevoegde (lokale) werkloosheidsbureau. Ook Unizo is tevreden met de beslissing van de regering om tijdelijke werkloosheid in te roepen. “Wij hadden hier op aangedrongen”, klinkt het in een persbericht.

Tijdelijke werkloosheid

Werkgevers kunnen tijdelijke werkloosheid alleen inroepen indien het werk onder geen enkel beding kan worden uitgevoerd. Dus niet als het op werven op andere locaties kan gebeuren, of als een vergadering elders kan plaatsvinden, of als er aan tele- of satellietwerk kan worden gedaan, enzovoort.

Een tijdelijke werkloze heeft automatisch recht op een werkloosheidsuitkering. Voor een samenwonende met gezinslast bedraagt de uitkering 44,52 euro per dag. Voor een alleenstaande is dat 37,39 euro en voor een samenwonende 28,04 euro. Iedere Belg kan maximaal 62,44 euro per dag ontvangen.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) wil nog een stapje verder gaan en pleit voor een uitbreiding naar de Vlaamse rand rond Brussel. “We kregen al veel vragen van ondernemingen uit de Vlaamse rand wier in Brussel wonende werknemers niet op het werk geraakten vanwege het platliggen van de metro. Dergelijke ondernemingen zouden ook een dossier met vraag tot tijdelijke werkloosheid moeten kunnen voorleggen aan de RVA”, klinkt het in een persbericht. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content