Zo investeert u in windenergie

© reuters
Roel Van Espen medewerker Trends

Windmolenparken in Vlaanderen produceren al stroom voor 580.000 gezinnen. Daarin investeren kan makkelijk via een coöperatie. Is dat een goed idee?

Duurzame energie wordt stilaan goedkoper dan energie die wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. De komende jaren zal de prijs van zonne- en windenergie in snel tempo blijven afnemen. België heeft dan ook als doel vooropgesteld tegen 2050 enkel nog energie uit hernieuwbare bronnen te gebruiken. Daarin vertegenwoordigt windenergie al de derde plaats.

De meeste windmolenparken zijn coöperaties waarin u kunt participeren. Soms kan het ook via regionale initiatieven die door buurtbewoners worden georganiseerd. Er bestaan onrechtstreekse en rechtstreekse participatiemodellen. Bij indirecte participatie koopt u aandelen in een cvba, die dan een lening geeft aan een ontwikkelaar. Bij rechtstreekse participatie investeert de coöperatie zelf in windturbines en bent u op die manier mede-eigenaar.

Zo investeert u in windenergie
© i-cleantech Vlaanderen

Een overzicht van de projecten in Vlaanderen vindt u op de website van Vlaanderen.be. REScoop Vlaanderen geeft een opsomming van de verschillende burgercoöperaties. Participeren kan meestal al vanaf 125 euro of 250 euro per aandeel. Doorgaans geldt een limiet per persoon, en wordt u verplicht de aandelen minstens enkele jaren bij te houden.

De moeite waard?

Volgens Robin Bruninx van Encon, een ingenieursbureau dat focust op energieprojecten, is het zeker interessant als particulier te investeren in windturbines via een participatie. Toch stelt hij vast dat de beloofde rendementen uit het verleden – vaak tussen 3 en 6 procent – niet meer worden gehaald. “Er zijn zelfs al jaren geweest waarin bepaalde coöperaties geen dividenden uitkeerden.”

Net zoals bij andere beleggingen is de juiste keuze volgens Bruninx essentieel. ‘Windturbines in landbouwgebieden moeten hun opgewekte energie injecteren in het elektriciteitsnet’, illustreert hij. ‘Turbines op een industrieterrein kunnen de eigenaar van de grond rechtstreeks bedienen. Die moet dan geen transport- en distributiekosten betalen op zijn verbruikte energie.’

Bruninx adviseert dan ook te participeren in projecten waarbij de opgewekte energie ter plaatse wordt verbruikt. “De rendementen liggen daar hoger”, stelt hij. “U doet er sowieso goed aan op te vragen welke dividenden in het verleden werden uitgekeerd. Weet wel dat historische of beloofde returns geen garantie vormen voor de toekomst.”

Wat zegt de overheid?

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil zulke participaties nog extra stimuleren. Hij overweegt een financiële compensatie voor windparkuitbaters met een coöperatie. Anderzijds rommelt het op federaal vlak: de dividenden die je ontvangt van erkende coöperaties zijn tot 190 euro vrijgesteld van roerende voorheffing, maar dat voordeel staat momenteel ter discussie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content