Danny Reweghs

Zilver is goud waard

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We zitten nog maar in het prille stadium van de opwaartse cyclus voor goud en zilver. Zilver blijkt steeds meer goud met een hefboom te zijn.

De Federal Reserve (Fed) heeft op 15 maart voor de derde keer in deze cyclus de basisrente met 25 basispunten (0,25%) verhoogd. Bij de eerste renteverhoging eind 2015 hebben de goud- en de zilverprijs een dieptepunt bereikt rond respectievelijk 1050 dollar per ounce en 14 dollar per troy ounce (31,1 gram). Bij de tweede renteverhoging eind vorig jaar werd een hogere bodem gezet op respectievelijk 1125 en 16 dollar. Het heeft er nu alle schijn van dat bij de derde renteverhoging een nog hogere bodem werd gezet op respectievelijk 1200 en 17 dollar.

Fed-voorzitter Janet Yellen heeft laten uitschijnen dat de Amerikaanse centrale bank van plan is haar soepele monetaire beleid aan te houden, wat zou betekenen dat er dit jaar nog twee renteverhogingen komen. Tijdelijk wordt een inflatie boven de doelstelling van 2 procent getolereerd. De Fed laat dus de reële rente (nominaal min inflatie) steeds negatiever worden. Dat speelt absoluut in de kaart van de edelmetalen. Het is voor steeds meer beleggers een belangrijk argument om een stuk van hun vermogen in edelmetalen te investeren.

Goud-zilverratio

Zilver blijkt steeds meer goud met een hefboom te zijn. Zowel naar boven, maar ook naar beneden. Boven op de hedging tegen risico heeft zilver ook een rist industriële toepassingen. De industriële vraag naar zilver zou dit jaar vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar, wat dicht bij een historisch record was. Zilver wordt onder meer gebruikt in zonnepanelen, batterijen, elektronica, juwelen en katalysatoren voor chemische processen.

De goud-zilverratio, die weergeeft hoeveel ounce zilver er nodig is om één ounce goud te kopen, geeft de onderlinge verhouding weer. De ratio staat de jongste jaren op een erg hoog niveau. Op de edelmetalenpiek in 2011 was die ratio 32, maar vandaag zitten we op 71. Op de bodem begin vorig jaar bedroeg de ratio 80. De extremen tijdens de voorbije halve eeuw bedroegen 93 in het najaar van 1992 en 16 eind 1979. Het gemiddelde over de voorbije tien jaar is 62. Goud is in termen van zilver dus duur of overgewaardeerd, of zilver is goedkoop of ondergewaardeerd. Maar de verhouding leert ons ook veel over waar we zitten in de cyclus. Gezien de erg hoge ratio, mag het duidelijk zijn dat we nog altijd in het prille stadium zitten in de opwaartse cyclus voor goud en zilver.

U kunt in de eerste plaats fysiek zilver kopen of de tracker op de zilver iShares Silver Trust (ticker SLV). De keuze aan zilveraandelen is beperkter. De beste zilvermijn is naar onze inschatting Pan American Silver (ticker PAAS), maar er is ook royalty- of streamingbedrijf Silver Wheaton (ticker SLW), vergelijkbaar met Franco-Nevada voor goud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content