Danny Reweghs

Zes dividendfavorieten voor 2016

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

In tijden van lage rente zijn dividendaandelen in trek bij beleggers. De winstuitkering van deze zes bedrijven blijft wellicht stabiel in 2016 en de jaren daarop.

Spaarcenten brengen helemaal niets meer op en beleggers moeten al obligaties met een lange looptijd kopen om nog enig rendement te vangen. In die context zien we nog altijd mogelijkheden voor dividendaandelen. Er zijn natuurlijk veel dividendwaarden, en sommige keren zelfs een zeer stabiel dividend uit. U gaat dus het beste op zoek naar bedrijven waarvan het vrij zeker is dat ze in 2016 en de jaren daarop minstens hetzelfde dividend uitkeren als in 2015. Tegelijk kunt u mikken op koerswinst, of minstens op een betere prestatie dan het marktgemiddelde.

Belgische kanshebbers

*Barco: We mikken met Barco op een jaarlijkse dividendgroei (minstens 1,70 euro bruto voor het boekjaar 2015) op basis van de riante kaspositie van het bedrijf. Het wegwerken van de onderwaardering kan op basis van zinvolle overnames of, als die niet worden gevonden, op basis van een omvangrijk inkoopprogramma van eigen aandelen of een verrassend stevige verhoging van het dividend.

*Gimv: Al vele jaren is deze investeringsmaatschappij een forse dividendbetaler. De komende jaren blijven we mikken op minimaal 2,45 euro per aandeel (5,6% brutodividendrendement). De holding zit in een periode van oogsten en minder zaaien. De resultaten zitten dus in een opwaartse trend.

*Tinc: De Belgische investeringsmaatschappij in infrastructuur is een van de nieuwkomers dit jaar op Euronext Brussel. Ze is voorlopig nog onder de korenmaat gebleven en noteert nog tegen IPO-koers. Het vooropgestelde dividend is 0,4675 euro bruto per aandeel (4,25% brutorendement). We mikken op een ontdekking door de markt in 2016.

Internationale favorieten

*GSK: De farmareus is een achterblijver op de Londense beurs door patentverval, maar het dividend is wel decennialang minstens onveranderd gebleven (0,80 pond per aandeel, 5,9% brutorendement). Het management heeft de vaste intentie het dividend ook de komende jaren te behouden. Bovendien moet vanaf 2016 weer een groeifase volgen, die nog niet in de koers zit verrekend.

*Potash Corp: De meststoffengigant is zwaar onderuitgegaan in 2015. De fase van de forse investeringen is zowat achter de rug. Bovendien verwachten we een herstel van de landbouwprijzen in 2016. Het dividend (1,52 dollar per aandeel, 7,5% brutorendement) is zeer aantrekkelijk, boven op het herstelpotentieel voor de koers in 2016.

*Royal Dutch Shell: De winst van de oliemultinational lijdt uiteraard onder de lage olieprijs, maar bij Shell valt die mee en het management focust op de handhaving van het hoge dividend (7,2% brutodividendrendement). Bovendien lijkt de olieprijs stilaan een bodem te hebben gevonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content