Yellen bevestigt nakende renteverhoging

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank hield haar eerste publieke speech sinds Trump triomfeerde in Washington.

Geen grote variaties op de financiële markten vandaag. Dat is ook logisch, want de verrassende verkiezingsoverwinning van Donald Trump dateert nu al van ruim een week geleden. Het initiële Trump-effect is intussen wel in de koersen verrekend. De enige die daar vandaag verandering in kon brengen, was Janet Yellen. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank hield haar eerste publieke speech sinds Trump triomfeerde in Washington. Zij bevestigde wat de markten ook wel dachten: dat een renteverhoging er vrij snel zit aan te komen. Op basis van de futures is de kans meer dan 95 procent dat er een renteverhoging volgt tijdens de december-meeting (13 en 14 december). Geschokt reageerden de markten dan ook niet.

De eerste resultaten van Ahold Delhaize (-3,6%) als fusiegroep lagen grotendeels in lijn met de verwachtingen. De omzet kwam uit op de verwachte 14,55 miljard euro, maar de bedrijfswinst bleef met 513 miljoen euro licht onder de analistenconsensus van gemiddeld 516 miljoen euro. Dat ondanks de sterke prestaties in België en vooral Tsjechië. De Verenigde Staten zijn de boosdoener. Daar werden beleggers en analisten onaangenaam verrast door prijsdruk, die ook in het vierde kwartaal zou aanhouden. Vandaar dat Ahold USA en Delhaize America vooral in termen van bedrijfswinst een aantal procentpunten onder de verwachtingen bleven.

Saai, maar oerdegelijk. Zo kunnen we de kwartaalresultaten van KBC Groep (+1,0%) omschrijven. De nettowinst lag met 629 miljoen euro toch wel enkele procentpunten boven de verwachtingen en boven het cijfer van het derde kwartaal van 2015 (600 miljoen euro). KBC kreeg het wat moeilijker in België, maar wist dat meer dan te compenseren in Ierland en opnieuw Tsjechië. Morgen wordt bij KBC voor het eerst in jaren een interim-dividend van 1 euro per aandeel uitgekeerd, als voorschot op het totaaldividend voor boekjaar 2016.

Kinepolis (-0,4%) mocht in het derde kwartaal 9,5 procent meer bezoekers verwelkomen in zijn complexen dan in de periode juli-september vorig jaar. Die stijging is echter alleen te danken aan de expansie van de groep. Op vergelijkbare basis gingen de bezoekersaantallen overal achteruit, behalve in Spanje. De groep haalt te mooi weer in augustus en september en een minder gunstig filmaanbod aan als verklaringen voor de terugval.

Gimv (+2,3%) is volop aan het oogsten. De halfjaarcijfers van het boekjaar 2016-2017 lieten 30 procent winstgroei zien tot 85,1 miljoen euro. Zowat 80 procent van die winst is afkomstig van gerealiseerde meerwaarden op verkochte participaties. De overheidsholding zit nu op een berg cash van 349,6 miljoen euro of 28 procent van de balans. De intrinsieke waarde per aandeel is met 8,7 procent op jaarbasis toegenomen tot 46,8 euro.

De koers van WDP (-) bleef de hele dag geschorst na de aankondiging van een private plaatsing van ruim 2,3 miljoen nieuwe aandelen voor een bedrag in de buurt van 190 miljoen euro. De gereglementeerde vastgoedvennootschap gespecialiseerd in logistiek vastgoed kondigde voor 120 miljoen euro nieuwe projecten en acquisities aan. Maar de plaatsing lijkt moeilijker te verlopen dan verwacht was. Een behoorlijke korting op de beurskoers (80 euro) zit er dan ook aan te komen.

Dan is de operatie van net geen 33 miljoen euro via eveneens een private plaatsing door het biotechbedrijf Biocartis (+3,6%) een stuk bescheidener, maar die verliep wel succesvol. Initieel was het de bedoeling maar 25 miljoen euro op te halen. Maar de interesse was voldoende groot om dat bedrag te overstijgen. Gezien de beperkte korting van 2,4 procent op de beurskoers reageerde de markt dan ook positief toen in de namiddag de handel werd hernomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content