Wisselmarkten slaan op hol

De wisselmarkten lijken de voorbije weken wel op hol geslagen. De koersbewegingen tussen verschillende munten bedragen dagelijks verschillende procenten terwijl de voorbije jaren een dagbeweging van 1% hoogst uitzonderlijk was.

De onzekerheid rond de toestand van de belangrijkste economieën, de drastische renteverlagingen van centrale banken wereldwijd en de algehele volatiliteit op de financiële markten liggen aan de basis hiervan.

Dollar verliest status

De meest opmerkelijke beweging is ongetwijfeld de ineenstorting van de dollar op enkele dagen tijd. Eén euro kostte deze morgen op een bepaald ogenblik 1,47 USD. Begin vorige week was dat slechts 1,28 USD. Sommige waarnemers verwachten een verdere terugval tot 1,6 USD, het laagste niveau van eerder dit jaar.

De renteverlaging tot bijna 0% en de het gooien met geld naar aanleiding van allerhande reddingsplannen zetten de status van de dollar als reservemunt van de wereld op de helling. Het renteverschil met de eurozone bedraagt meer dan 2% en aangezien de Europese Centrale Bank een veel minder agressieve koers wil varen, kan het nog een tijdje hoog blijven. Investeren in Europees vastrentend papier is dan ook interessanter.

Val van Britse pond

Het Britse pond bevindt zich ook in de hoek waar de klappen vallen. Voor 1 euro moet nu al 95 pence op tafel worden gelegd, het laagste niveau sinds de start van de eenheidsmunt. Sommige analisten verwachten dat de komende week pariteit wordt bereikt. De economische vooruitzichten van de Britse Eilanden zien er dramatisch uit met huizenprijzen die tientallen procenten terugvallen en met schulden overladen consumenten die het bijltje erbij hebben neergelegd. De Britse Centrale Bank liet vandaag overigens verstaan dat een 0% op termijn tot de mogelijkheden behoort. Ook hier zal het renteverschil in het voordeel van de euro spelen.

Adempauze Yen

De opmars van de Japanse munt, vooral tegenover de USD, heeft vandaag wat vertraging opgelopen omdat Japanse hoge functionarissen een ingreep op de wisselmarkten niet meer uitsluiten. De kans is groot dat de Japanse centrale bank pakketten van zijn munt zal beginnen verkopen. Tegenover de USD noteert de JPY immers op zijn hoogste niveau in 13 jaar. Voor Japanse exporteurs is dat een regelrechte ramp. Het is onwaarschijnlijk dat een ingreep de verdere appreciatie van de JPY zal kunnen stoppen. In het verleden is gebleken dat overheidsacties zeer inefficiënt zijn gebleken en hun doel voorbije zijn geschoten.

Een verdere afbouw van de hefbomen wereldwijd is mede verantwoordelijk voor de stijging van de JPY. Deze beweging is nog niet afgelopen en kan niet door overheidsingrepen een halt worden toegeroepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content