Danny Reweghs

We hebben het beste even gehad op de Westerse beurzen

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Op korte termijn kan er misschien nog iets bij de gemiddelde stijging van 8 à 10 procent op de Amerikaanse en de Europese beurzen, maar een aantal knipperlichten duiden op een oververhitting.

De eerste helft van 2017 heeft een heel ander gedaante dan de eerste helft van vorig jaar. Aandelenbeleggers mogen absoluut niet mopperen over de eerste zes maanden. In de eerste helft van 2016 zorgden de Chinese groeicrisis en later de verrassende uitslag van het brexitreferendum voor dieprode beurscijfers. In Europa werden die verliezen pas tegen het einde van het jaar weer weggewerkt. Dat betekent dat de tweede jaarhelft een stuk beter was, en vooral in het laatste kwartaal werden alle remmen losgegooid toen Donald Trump verrassend tot Amerikaans president werd verkozen.

Die Trump-rally heeft zich begin dit jaar verder doorgezet en werd in Europa overgenomen door de meevallende verkiezingen in Nederland en Frankrijk, waar het populisme niet de gevreesde doorbraak maakte. Tegelijk herstelde de economie, vooral in Europa, terwijl de rente laag wordt gehouden en de inflatie onder controle blijft. Die factoren spelen in het voordeel van de aandelenmarkten. Het gebrek aan rendabele alternatieven heeft de geldstroom richting de beurzen verder bevorderd.

Meer knipperlichten

U vindt het misschien niet zo leuk om te lezen, maar we denken dat we even het beste hebben gehad op de westerse beurzen. Op heel korte termijn kan er misschien nog iets bij de gemiddelde stijging van 8 à 10 procent op de Amerikaanse en de Europese beurzen, maar de voorbije weken hebben we gewezen op een aantal knipperlichten, die duiden op een oververhitting.

Vorige week vestigden we nog de aandacht op de irrationele klim van de virtuele munt bitcoin, om aan te geven dat er flink wat lucht zit in de financiële activa. De week voordien ging het over de buitengewone interesse van beleggers voor groeiwaarden tegenover value-aandelen, met een forse toename van de beurswaarde van onder meer Apple, Amazon en Facebook. Onlangs zagen we al dat er knikjes ontstaan in die steile curves van de afgelopen zes maanden.

Vandaar dat we vorige week zijn begonnen met de eerste adviesverlagingen en verkooporders voor de voorbeeldportefeuille. Dat proces zullen we bij de overschakeling op het zomerregime dit en de komende nummers doortrekken. We willen de komende maanden niet meer volledig belegd zijn in aandelen. Daarom presenteren we ook manieren om de aandelenportefeuille te beschermen tegen een mogelijke terugval in de loop van de zomer.

Niet dat we meteen een brutale terugslag verwachten, maar inclusief het najaar houden we toch rekening met een terugval van 5 à 10 procent. Dat zou niet meer dan een gezonde correctie zijn, na de forse opmars sinds het laatste kwartaal van 2016. Het beursjaar 2017 zou weleens een heel klassiek patroon kunnen hebben, waarbij de periode mei-oktober de mindere periode is. Maar de bevestiging daarvan moeten we in de loop van de zomermaanden natuurlijk nog wel krijgen.

Partner Content