Waar moet je op letten als je meerdere studentenkamers verhuurt?

© iStock

Door de lage rente hebben nogal wat mensen studentenkamers als belegging gekocht. Kan de fiscus je zwaarder belasten zodra je meerdere studentenkamers verhuurt? En waar ligt de grens?

Hoe belast?

Wie een studenkamer verhuurt wordt daar (voorlopig) nog relatief laag op belast. Op een studentenkamer of -flat word je immers niet belast op de werkelijke ontvangen huur, maar op het geïndexeerd kadastraal inkomen (KI maal 1,7153), verhoogd met 40 procent. Op dat bedrag betaal je dan tot 50 procent belastingen.

Eén of meer studentenkamers?

In principe speelt het geen rol of je 1, 2 of zelfs 20 studentenkamers verhuurt. Maar als je veel kamers verhuurt probeert de fiscus dat soms te belasten als “divers inkomen”, zodat je 33 procent op de netttohuur moet betalen. Dat is dus veel duurder. Maar huurinkomsten belasten als divers inkomen mag niet volgens Cassatie (Cass, 04.10.2013) omdat de fiscale wet dit gewoonweg niet toelaat. In het concreet geval waar Cassatie de fiscus ongelijk gaf, ging het trouwens om een echtpaar dat meer dan 40 studentenkamers verhuurde.

Belastbaar als beroepsinkomen?

Als je “professioneel georganiseerd” veel studentenkamers verhuurt zou de fiscus eventueel wel kunnen proberen dat te belasten als een beroepsinkomen. Je wordt dan belast (tot 50%) op de werkelijke verhuuropbrengsten. Maar dan moet de fiscus wel bewijzen dat het verhuren van studentenkamers ook echt een beroepsactiviteit is geworden.

Of dat het geval is, is uiteraard een feitenkwestie. Dat zal het geval zijn als je je echt professioneel organiseert om studentenkamers te verhuren. De fiscus zal dan kijken of je veel reclame maakt, veel kredieten aangaat, het beheer al dan niet uitbesteed, een eigen klusjesdienst hebt,…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content