‘Volop beursfeest in India: het potentieel is en blijft gigantisch’

Feest op de beurs in Mumbai. (26/04/2017) © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

‘Het beursjaar 2018 is voor de indexen absoluut nog geen hoogvlieger geweest. De Europese beurzen staan ternauwernood in de plus en in de meeste opkomende landen zoals China is het eerder kommer en kwel. Er is één grote uitzondering: India.’ Een analyse van Danny Reweghs, Directeur strategie Inside Beleggen.

Het beursjaar 2018 is voor de indexen absoluut nog geen hoogvlieger geweest. De Europese beurzen staan ternauwernood in de plus en vele individuele aandelen zoals Bpost, Bekaert, Proximus en andere werden zwaar afgestraft. Op Wall Street is er wel wat winst, maar totaal niet te vergelijken met 2017 en op de meeste beurzen van opkomende landen zoals China (-15%) is het eerder kommer en kwel. Er is één grote uitzondering: India.

Daar zagen we onlangs een lange reeks van opeenvolgende recorddagen. De brede Sensex-index klom tot boven 37.500 punten. Die index was pas in het voorjaar van 2017 voor het eerst boven 30.000 punten gestegen. Eigenlijk is er al vijf jaar sprake van een opwaartse tendens en scoort de Indiase beurs een stuk beter en vooral constanter dan de andere BRIC-beurzen (Brazilië, Rusland, India en China).

Sinds de verkiezingsoverwinning van de charismatische minister-president Narendra Modi van de hindoe-nationalistische partij BJP in mei 2014, ontstond een veel gunstigere houding ten aanzien van India. De groeiverwachtingen voor het subcontinent met een gemiddeld jonge bevolking van 1,2 miljard inwoners ligt met 7 procent gemiddelde groei de afgelopen vijf jaar een pak hoger dan voor de andere BRIC-landen.

Niet dat het allemaal rozengeur en maneschijn in India is. In infrastructuur is er nog flink wat werk, als we dat vergelijken met de ontwikkeling die China de voorbije decennia heeft doorgemaakt. Dat is het verschil tussen een geplande staatseconomie (China) en een democratie (India). Maar het potentieel is en blijft gigantisch. Dat uit zich ook in aanhoudend hoge groeicijfers. Dit jaar wordt een kleine afvlakking verwacht tot 6,6 procent na een economische groei van 7,1 procent in 2017. Maar voor volgend jaar wordt er al weer een groei van 7,4 procent verwacht, zodat India tot de sterkst groeiende landen op aarde blijft behoren.

Duurder dan de rest

De Indiaanse Sensex-index reageerde aanvankelijk heel enthousiast op de komst van Modi met een klim van zowat 50 procent in een jaar tot een piek in het voorjaar 2015. Enkel tussen midden 2015 en begin 2016 kunnen we spreken van een mindere periode voor de Indiase beurs. Zekers sinds begin 2017 is er opnieuw sprake van een gestage opgaande lijn met in die periode een winst van 40 procent en haast een verdubbeling sinds het aantreden van Modi. Tegen 24 keer de gemiddelde winsten van 2017 en 20 keer de verwachte winsten van 2018 is de beurs dan ook een stuk duurder dan het gemiddelde van de opkomende markten.

Onder meer de zware kapitaaloperatie (2,3 miljard dollar) van de financiële reus HDFC Bank bevestigt het aanvoelen dat er stilaan sprake is van oververhitting. Wie in het algemeen en voor langere termijn wil inspelen op het groeipotentieel van India, maar dan het liefst na een correctie, kan terecht bij de tracker Lyxor ETF MSCI India (16,55 euro; Euronext Parijs; ticker INR; ISIN-code FR0010361683).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content