Danny Reweghs

Vier beleggingsthema’s voor 2016

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Aan het begin van december blikken we al vooruit richting 2016 met het aangeven van een ‘klavertje vier’ aan kansrijke beleggingsthema’s voor volgend jaar. Nu in de VS de rentecyclus op een keerpunt staat, kunnen de westerse beurzen onder druk van Wall Street het lastiger krijgen. Specifieke keuzes lijken zich dan ook op te dringen.

Terugkeer van de landbouw

We denken dat volgend jaar het jaar zal zijn dat de landbouwsector zich zal kunnen herstellen. Aan de lange termijnperspectieven is de jongste jaren niks veranderd. Toch zagen we tussen 2011 en vandaag forse prijsdalingen voor de landbouwgrondstoffen omdat de oogsten erg meevielen.

Die bodemprijzen hebben de inkomens van landbouwers en ook hun investeringen onder druk gezet. El Nino (weerkundig fenomeen dat de productie van landbouwgrondstoffen vooral op het zuidelijk halfrond beperkt door meer stormen en regens in Latijns-Amerika en meer droogte in Azië) zou wel eens de strafste tot nog toe deze eeuw kunnen worden. En dus voor minder goede oogsten zorgen. Dat zal een prijsherstel inluiden en biedt zo herstelkansen voor aandelen uit de landbouwsector.

Terugkeer van de edelmetalen

Goud zit in een neerwaartse spiraal sinds voorjaar 2011. Beleggers waren vol vertrouwen dat centrale bankiers de problemen zouden oplossen. Maar we denken dat vertrouwen in de centrale banken over hoogtepunt heen is (zie naar reactie op niet- renteverhoging in september van Federal Reserve en heftige reactie op de té beperkte uitbreiding van de monetaire versoepeling door de ECB) en dat de schrik op fouten door de centrale bankiers zal ontstaan volgend jaar. Dat doet de onzekerheid op de financiële markten (terug) toenemen en biedt het gele metaal kansen op een comeback in 2016. Ook goudmijnen kunnen dan herstellen na de zwaarste berenmarkt (gemiddelde daling 83%) in minstens 50 jaar.

Blijvende focus op dividend

Het feit dat zovele centrale banken bijkomende maatregelen moeten treffen om stagnerende economieën ter hulp te snellen en een dreigende deflatie het hoofd te bieden, geeft aan dat de korte en lange rente nog een tijdje (zeer) laag kunnen blijven. Dat betekent dat de zoektocht naar rendement er nog steeds zal zijn. De focus op dividendaandelen zal dan ook blijven. Met dien verstande dat het gaat om stabiele dividendwaarden, waar we bij het management van de ondernemingen ook een strategische focus zien op het (minstens) handhaven van dat dividend

Tijdelijke focus op fusies en overnames

De combinatie van een ultra lage rente en stagnerende of vertragende (winst)groei maakt het kopen van externe groei via een overname zeer aanlokkelijk. Bovendien mogen we het ‘meezuigeffect’ door andere deals van sectorgenoten niet verwaarlozen zoals bijvoorbeeld de farma- en telecomsector dit jaar hebben laten zien.

We willen meteen ook wel beklemtonen dat de houdbaarheid van dit thema mogelijk/wellicht niet het hele jaar zal zijn. We houden wel degelijk rekening met een trendommekeer op de (westerse) beurzen in de loop van 2016 en dat zal de huidige fusie- en overnamekoorts heel snel bekoelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content