Verkoop je aandelen Hewlett-Packard

© reuters

Hewlett-Packard wil zichzelf opsplitsen in twee delen. Voor Belgische beleggers dreigt een zware belastingkater.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Hewlett-Packard – bekend van de pc’s en printers – wil zichzelf opsplitsen. De bestaande aandeelhouders zullen hun aandelen ingeruild zien voor nieuwe aandelen in twee aparte ondernemingen. Enerzijds Hewlett-Packard Enterprise, dat de software en diensten aan bedrijven omvat, en anderzijds HP Inc, dat de ‘oude’ pc- en printeractiviteiten zal erven. Voor beleggers is dit een neutrale operatie. Je bestaande belegging in HP wordt gesplitst over twee nieuwe beleggingen. Er is geen sprake van een kapitaalvermindering of dividend.

De Belgische fiscus denkt daar jammer genoeg anders over. Zij beschouwt dit als een verkapte dividenduitkering en gaat 25 procent roerende voorheffing eisen. Omdat het bedrijf zichzelf waarschijnlijk in twee zal splitsen – waarbij het ‘oude’ HP verdwijnt – zal die roerende voorheffing toegepast worden op beide delen. Je bank zal dit automatisch afhouden bij de splitsing. Als je dus niets doet als Belgische belegger zal je in één nacht een kwart van je belegging in rook zien opgaan – of beter gezegd in de zakken van de fiscus zien verdwijnen.

Oplossing: verkopen

De oplossing voor Belgische beleggers is om hun aandelen HP te verkopen vóór de splitsing en daarna de twee nieuwe aandelen terug te kopen. Dit is geen ideale oplossing: je zal immers twee keer transactiekosten moeten betalen (al zijn die de voorbije jaren gelukkig fors gedaald). Op die manier vermijd je wel de 25 procent roerende voorheffing.

Een recent voorbeeld van deze praktijk was de creatie van nieuwe aandelen bij Google. Toen werd per bestaand A-aandeel van Google (toen zo’n 1200 dollar per stuk) een nieuw C-aandeel met een waarde van 600 dollar gecreëerd. Voor beleggers een neutrale operatie: na de creatie hebben ze één A-aandeel en één nieuw C-aandeel met elk een waarde van 600 dollar. De Belgische fiscus heeft daar bij onvoorzichtige Belgische beleggers echter 150 dollar afgeroomd (600 dollar C-aandeel x 25 procent roerende voorheffing).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content