Vastgoedboer gaat rond met hoed

Benoit De Blieck, topman van Befimmo © belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Van alle Belgische vastgoedaandelen noteert Befimmo tegen de laagste premie ten opzichte van zijn intrinsieke waarde.

De Amerikaanse centrale bankiers hebben de voorbije week verwarring gezaaid, door uiteenlopende verklaringen af te leggen. Het zorgt ervoor dat beleggers nog meer dan anders de kat uit de boom kijken tot de komende vergadering van de Federal Reserve op dinsdag en woensdag aanstaande.

De Europese beurzen gingen licht achteruit. De EuroStoxx50 ging 0,2 procent lager. De Bel-20 verloor 0,1 procent bij, tot 3502,93 punten. De sterkste stijger in de Bel-20 was Galapagos (+3,6%). Het aandeel boog een verlies van meer dan 1 procent in de vroege handelsuren om tot een winst bij het slot. Het persagentschap Bloomberg merkte op dat er meer handel dan anders was in de callopties van Galapagos, contracten die recht geven om het aandeel tegen een voorafbepaalde prijs te kopen gedurende een bepaalde periode.

De sterkste daler was de Frans-Belgische nutsgroep Engie (-1,2%). Engie had het extra moeilijk de voorbije vier barre handelsdagen. Een week geleden moest Engie bekendmaken dat Tihange 1 werd stilgelegd, nadat werken aan het niet-nucleaire gedeelte het gebouw beschadigd hadden. Engie verloor sinds die mededeling 5 procent van zijn waarde.

De aanhouder wint, moeten ze bij het Duitse Bayer (+0,5%) gedacht hebben. De chemiegroep moest zijn bod op Monsanto liefst vier keer verhogen vooraleer de Amerikaanse landbouwgroep toehapte. Bayer betaalt 128 dollar per aandeel, volledig in cash, ofwel een premie van 44 procent op de slotkoers van 9 mei, de dag voor de eerste toenaderingspoging. De deal is, met een totale waarde van 66 miljard dollar, de grootste van het jaar.

De kantorenspecialist Befimmo (-2,4%) gaat nieuwe aandelen uitgeven aan 49,75 euro per aandeel. Dat is een korting van 9,2 procent op de theoretische prijs van het aandeel na de afsplitsing van de rechten op het gedeelte van het dividend dat op de periode van 1 januari 2016 tot vandaag slaat. Die rechten worden woensdagavond, na het slot van de beurzen afgesplitst. Befimmo bevestigde ook zijn dividendprognose van 3,45 euro bruto voor 2016 per bestaand aandeel.

Negen bestaande aandelen geven recht op één inschrijvingsrecht voor een nieuw aandeel. Enkel de bestaande aandeelhouders, die voor het volle pond inschrijven op de kapitaalverhoging, zullen 2,5185 euro netto op hun rekening gestort krijgen. Dat stemt overeen met een netto-dividendrendement van 4,4 procent. Enkel Intervest Offices & Warehouses (-0,7%) en Warehouses Estates Belgium (-0,2%) bieden nog iets meer netto-dividendrendement, respectievelijk 5 en 4,5 procent.

Befimmo gaat door op zijn elan en zal met de opbrengst kwaliteitsvolle kantoorgebouwen kopen in België en in het Groot-Hertogdom Luxemburg. Ze mikken op 127 miljoen euro vers kapitaal. Van alle Belgische vastgoedaandelen noteert Befimmo tegen de laagste premie ten opzichte van zijn intrinsieke waarde. Dat heeft alles te maken met het segment waarin Befimmo actief is. Kantoren verhuren is een risicovolle business, die onderhevig is aan het economische klimaat, aan mobiliteitsproblemen, aan de aantrekkingskracht van een stad of een land voor buitenlandse investeringen, enzovoort. Bovendien hebben ze een aantal renovatieprojecten onder dak, die onzekerheid meebrengen en hebben ze nog geen toekomstige huurders voor hun Quatuor-project, vier kantoortorens tegenover het treinstation Brussel-Noord.

De specialist in studentenresidenties Xior (-0,4%) maakte vanochtend halfjaarresultaten bekend. De vastgoedvennootschap boekte een uitkeerbaar resultaat van 1,28 miljoen euro. Xior zegt dat het op weg is zijn doelstellingen voor dit jaar te halen, waaronder een dividend van 1,13 euro bruto. Dat is – bij de slotkoers van woensdag – goed voor een netto-dividendrendement van 2,4 procent.

Op dit moment heeft Xior 2280 verhuurbare studentenkoten in portefeuille, ofwel 56 procent meer dan op 31 december. Tegen eind 2017 zouden dat er op basis van de huidige pijplijn meer dan 3000 moeten zijn. De verbouwing van een pand in de Bondgenotenlaan in Leuven heeft wel wat vertraging opgelopen en zal pas huur genereren vanaf 2017. De schuldgraad is licht gestegen van 45 procent aan het einde van vorig jaar naar 45,7 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content