Danny Reweghs

Tussentijdse correctie op de beurzen is begonnen

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Voor heel wat mensen is de vakantie van 2017 alweer voorbij. Het mag een troost zijn dat ze bij hun terugkeer kunnen vaststellen dat de internationale markten overeind zijn gebleven. Van de langverwachte terugval op de beurzen is nog altijd niets in huis gekomen.

De enige echte daler deze zomer is de Amerikaanse dollar. Dat verklaart waarom beleggers aan het begin van de zomer breder lachten dan nu. Hun dollarbeleggingen (inclusief aandelen) zijn meestal in waarde gezakt en de versterkte euro heeft de opmars van de Europese beurzen aan banden gelegd.

Gezonde terugval

Maar we verwachten de komende twee à drie maanden nog altijd een correctie op de beurzen. Geen zware terugval van 10 procent of meer, maar een gezonde correctie van 5 procent of wat meer om oververhitting te vermijden. Tenslotte zitten we nog altijd in een gunstige omgeving voor aandelen: lage rente, herstellende economie, sterke bedrijfsresultaten, ondersteunende centrale banken, …

Maar dat alles heeft al veel records of hoogtepunten opgeleverd dit jaar. We zagen in de reacties op de kwartaal- of halfjaarresultaten dan ook een patroon: wanneer de cijfers meevielen, was de reactie een stuk gematigder dan wanneer ze tegenvielen. Dan was de reactie meestal fors (kijk bij ons naar Bekaert, Econocom, Ontex, Proximus,…).

Oplopende spanningen

Dat is een bijkomend signaal dat het vet tijdelijk van de soep is. De oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea bieden een bijkomend excuus om winsten veilig te stellen. Sinds Donald Trump president werd, brak de Dow Jones al meer dan vijftig keer het record. Wie zwaar in aandelen zit, mag wat winsten op fors gestegen aandelen veiligstellen. Wie nog wil kopen, kan in het algemeen beter een aantal weken wachten tot de bladeren van de bomen vallen. Tot oktober dus.

Uitdaging voor 2018

Er speelt ook nog een ander element, maar meer richting volgend jaar. Nogal wat analisten en strategen verwonderen er zich over hoezeer de aandelenmarkten de wijziging in het monetaire beleid die er zit aan te komen, ontkennen. De impact van het heel soepele monetair beleid van de afgelopen jaren op de financiële markten kan moeilijk worden overschat. Het is zonder meer de grootste drijvende kracht achter de lange en uitgesproken beursklim sinds het voorjaar van 2009.

Richting volgend jaar wordt het voort terugdringen van het soepele monetaire beleid de grootste uitdaging voor de financiële markten. Economisch ziet de toestand er gunstig uit, de vooruitzichten voor de bedrijfswinsten zijn positief. Maar of dat voldoende is om de financiële markten positief georiënteerd te houden, is een andere zaak. De uitdaging zou weleens een pak groter kunnen zijn dan vooral aandelenbeleggers denken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content