Sven Sterckx (VFB): ‘Effectentaks niet meer dan trofee’

Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Sven Sterckx, de voorzitter van de beleggersfederatie VFB, voorspelt dat de belasting op effectenrekeningen hetzelfde lot beschoren zal zijn als de rijkentaks en de speculatietaks, want er zijn tal van uitwegen en de opbrengsten zullen tegenvallen. “Ik ben wel laaiend enthousiast over de fiscale vrijstelling voor aandelen”, klinkt het nog.

Afgelopen nacht heeft de federale regering een groot “zomerakkoord” gesloten, een pakket fiscale maatregelen en economische hervormingen. Voor de belegger zijn er twee opvallende besluiten genomen: er komt een belasting van 0,15 procent op een effectenrekening op het bedrag boven 500.000 euro en er komt een fiscale vrijstelling van de dividenden op aandelen tot 627 euro.

Wat is uw conclusie van dit zomerakkoord?

Sterckx: “Er zitten heel wat positieve maatregelen in, zoals een flexibilisering van de arbeidsmarkt en de verlaging van de vennootschapsbelasting. Maar ik kan onmogelijk tevreden zijn met de belasting op effectenrekeningen. Dat is niet meer dan een symbolische trofee, die een partij op de kast wil zetten, net zoals de speculatie- en de rijkentaks dat waren. Maar ze zal weinig opbrengen. Het is een utopie dat de regering daar 250 miljoen euro inkomsten kan uithalen.”

U voorspelt dus dat die belasting net als de speculatietaks snel zal sneuvelen, omdat de belegger zijn gedrag zal aanpassen en de inkomsten daardoor zullen tegenvallen?

Sterckx: “De details hangen natuurlijk af van de concrete uitwerking van de belasting. Maar vandaag kan een belegger aandelen, die hij toch voor een lange tijd wil bijhouden, bijvoorbeeld op naam laten zetten. Dan staan ze niet meer op een effectenrekening en vallen ze dus niet onder die nieuwe taks. En wat als iemand zijn kapitaal splitst over twee effectenrekeningen bij verschillende banken? Of een deel van zijn kapitaal belegt in verzekeringsproducten, waar de kosten hoger liggen?

“Kijk, wat mij vooral stoort, is dat de belegger weer geviseerd wordt. Dat terwijl hij al veel belastingen betaalt. Vergeet niet dat de roerende voorheffing de voorbije jaren verhoogd is naar 30 procent. Bovendien voegt deze belasting opnieuw complexiteit toe aan het al ingewikkelde fiscale kader.”

Er komt wel opnieuw een fiscale vrijstelling op aandelen, een wet Michel-De Croo naar analogie met de wet Cooreman-De Clercq?

Sterckx: “Daar ben ik laaiend enthousiast over. Eindelijk een stap in de goede richting met een maatregel die spaarders aanmoedigt te beleggen. Al is er natuurlijk meer nodig om mensen te overtuigen, bijvoorbeeld meer kennis over waarom beleggen zo belangrijk is.”

Hoe valt de uiteindelijke balans dan uit voor de belegger?

Sterckx:De vrijstelling is vooral belangrijk voor kleine kapitalen. De belasting op de effectenrekening is een trofee, maar zal weinig opbrengen. Maar vooral: in de discussie over rechtvaardige belastingen gaat de focus altijd naar beleggingen. Maar rijkdom is toch veel meer dan aandelen of obligaties. Wat met wijn, kunst of oldtimers? Waarom toch altijd de belegger in het vizier nemen?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content