Sterke groei brengt Draghi in de knoei

ECB-voorzitter Mario Draghi © reuters
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De Europese economie blijft positief verrassen, wat het stimulusbeleid van de Europese Centrale Bank ter discussie stelt. Immobel boekt een recordjaar en belooft een stabiel dividendbeleid.

De groei in de eurozone zet nog een tandje bij, zo blijkt uit de maandelijkse rondvraag bij de aankoopmanagers van grote bedrijven door het onderzoeksbureau Markit. De zogenaamde PMI’s zijn de meest invloedrijke voorlopende indicatoren. Volgens een eerste raming neemt de groei deze maand nog toe, terwijl economen een lichte afkoeling verwacht hadden. De cijfers wijzen op een bijzonder sterk eerste kwartaal en het momentum lijkt erop te wijzen dat ook het tweede kwartaal stevig uit de startblokken schiet. Wat vooral opvalt, is dat de groei breed gedragen is. Zowel de industrie als de diensten dragen bij. Nog opvallender is dat Frankrijk sneller lijkt te groeien dan Duitsland.

De rondvraag van Markit toont ook dat bedrijven best veel nieuw personeel aannemen. Dat betekent dat er krapte op de arbeidsmarkt dreigt te komen, de voorbode van hogere lonen en dus meer (loon)inflatie. Chris Williamson, de hoofdeconoom van Markit, meent dat de nieuwe data tonen dat de economie stilaan sterk genoeg is om het extreem soepele monetair beleid terug te draaien. Dat is niet hoe Mario Draghi, de voorzitter van Europese Centrale Bank (ECB), erover denkt. De Italiaan herhaalde eerder deze maand dat hij tot eind dit jaar onverminderd obligaties blijft opkopen en ook de rente minstens zo lang laag zal houden. Daar groeit almaar meer verzet tegen. Williamson gelooft dat de speculatie over een vervroegd einde aan de stimulus alleen maar zal toenemen.

Beleggers haalden weinig inspiratie uit de sterke economische data. De markt keek vooral naar de overkant van de grote plas, waar president Donald Trump een robbertje uitvecht met zijn partijgenoten over de hervorming van de ziekteverzekering. Als Trump aan het langste eind trekt, is er nog hoop dat hij ook zijn andere beloftes kan uitvoeren. Krijgt hij zijn partij niet aan zijn kant, dan dreigen nog meer van zijn beloftes in het water te vallen. Door de onzekerheid boerden de meeste Europese beurzen wat achteruit op de laatste handelsdag van de week. De Eurostoxx50 liet 0,3 procent liggen. De Bel-20 ging 0,4 procent achteruit.

Het belangrijkste nieuws vrijdag kwam vanop de brede markt. Zo heeft Aedificia (+1,2%) zijn kapitaalronde afgerond. De vastgoedgroep wist de beoogde 219 miljoen euro op te halen.

Nog in de vastgoedsector kwam Immobel (+2,5%) met jaarcijfers. De ontwikkelaar publiceerde recordcijfers met dank aan de verkoop van een aantal gebouwen, waaronder een aantal probleemdossier die werden afgerond. Een deel van de recordwinst is ook het boekhoudkundige gevolg van de fusie met Allfin. Immobel staat door die fusie en de schoonmaak in de portefeuille op een scharniermoment. Dat betekent volgens het bedrijf concreet dat er dit jaar vooral nieuwe projecten in gang gezet worden, waar pas de jaren nadien de vruchten van geplukt zullen worden. De sterke cijfers over 2016 zullen daardoor dit jaar geen navolging krijgen.

Het belangrijkste nieuws voor de belegger is de verandering in de dividendpolitiek. Het ‘oude’ Immobel keerde zijn winst uit zoals ze binnenkwam: het ene jaar, het andere minder. Het ‘nieuwe’ Immobel wil een einde maken aan die onvoorspelbaarheid. Over 2016 krijgt de belegger 2 euro bruto. De volgende jaren moet daar telkens 4 tot 10 procent bij komen. Tenzij er natuurlijk iets onverwachts gebeurt, houdt het management een slag om de arm.

In het buitenland viel het nieuws over Samsung op. De vicetopman excuseerde zich op de jaarvergadering voor alles wat er recentelijk fout is gelopen. En dat is een heel pak. Zo bleek de batterij van de nieuwe smartphone geregeld in brand te schieten en zit de topman in de gevangenis voor zijn betrokkenheid in een schandaal dat ook de presidente van Zuid-Korea de kop kostte.

Beleggers hadden duidelijk op meer dan excuses gehoopt. Belangrijke aandeelhouders zijn voorstanders van een hervorming van de structuur in één holding met daaronder alle operationele bedrijven. Nu is Samsung een ondoorzichtig kluwen van een 60-tal dochterondernemingen. Maar het management heeft duidelijk geen haast om zo’n hervorming door te voeren. Bovendien ziet het bedrijf ook nadelen aan zo’n holdingstructuur. Beleggers zullen met andere woorden hun verwachtingen moeten bijstellen.

Volgende week is de laatste week van resultatenseizoen. Traditioneel wacht een aantal bedrijven tot het laatste moment om te rapporteren. Zo komen vrijdag onder meer ABO, Sapec en FNG met cijfers. Eerder op de week zijn er ook Spadel en Biocartis. In het buitenland is het onder meer uitkijken naar het rapport van HAL. Macro-economisch zijn vooral de inflatiecijfers belangrijk. Er komen data voor zowel België als de eurozone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content