Spaarboekje brengt meer op dan tienjarige staatsobligatie

© iStock

Wie zijn geld voor tien jaar toevertrouwt aan de Belgische staat krijgt momenteel minder rente dan het minimumrendement op de traditionele spaarboekjes.

Gisteren bereikte de rente op de tienjarige Belgische staatsobligatie een nieuw diepterecord, schrijft De Tijd. Heel even zakte die tot 0,099 procent. Ondertussen is de rente opnieuw gestegen en klokte die deze ochtend om 8.40 uur af op 0,108 procent. Al blijft het momenteel interessanter om uw spaarcenten op uw spaarboekje te laten staan, dan dat je het toevertrouwt aan de Belgische staat. Op de traditionele spaarboekjes krijg je minimum 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie.

‘Kan nog dieper zakken’

Volgens de financiële krant was de rentedaling van gisteren een gevolg van de grote vraag naar Duitse staatsobligaties op de maandelijkse veiling. Ook de forse Britse rentedaling heeft zijn stempel gedrukt op de Belgische staatsobligaties. De britse rente daalde nadat de Britse centrale bank er niet in slaagde om het gewenste aantal staatsobligaties op te kopen.

Volgens Sam Vereecke, obligatiespecialist van Degroof Petercam is het best mogelijk dat de Belgische tienjaarsrente de nulgrens opzoekt. Dat is nu al het geval voor de 9-jarige staatsobligaties. De rente van die obligatie klokt deze ochtend af op -0,3 procent. Wie zijn geld drie maanden toevertrouwt aan de staat betaalt 0,6 procent rente op zijn belegging.

Diepterecords

België is bovendien niet het eerste land waar de rente op de tienjarige staatsobligatie een nieuw diepterecord breekt. Zo noteert de rente op de Nederlandse tienjarige staatsobligatie sinds gisterenmiddag al in het rood. Ook de Duitste rente zakte gisteren naar een nieuw dieptepunt. Die zakte toen naar -0,09 procent. Dat zijn vier basispunten meer dan het vorige Duitse record op 13 juli. De Duitse staat wou gisteren 5 miljard euro ophalen, terwijl beleggers voor 5,7 miljard euro staatsobligaties wouden opkopen.

Ondanks de lage rentestanden blijven beleggers investeren in staatsobligaties omdat ze die beschouwen als een veilige haven. Voornamelijk het huidige rentebeleid van de Europese Centrale Bank en de brexit doen de appetijt voor de obligaties van veilige landen toenemen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content