De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!
Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit...
Robert van Beek - De beurzen en markten zijn continue in beweging. Elke dag is er nieuws. En elk moment van de dag, twijfelen veel beleggers of ze daar iets moeten met doen. Want nieuws zet beleggers aan het denken. Moet ik echt niet handelen op basis van de flikkerende koersen op mijn scherm?
Robert van Beek - Vroeger hebben we vaker te maken gehad met bubbels. Zo is één van de oudste zeepbellen, de tulpenbollen mania (Gouden Eeuw, maart 1637) een mooi voorbeeld van hoe gedrag en hebzucht onze beleggingsbeslissingen beïnvloedden, waardoor prijzen stegen naar ongekende hoogten.
Robert van Beek - Iedereen die belegt, neemt risico's. Voor je mag beleggen, moet je de vraag beantwoorden hoeveel risico je wil lopen. Eerlijk antwoorden op die vraag is niet zo eenvoudig.
Robert van Beek - Neem jij zelf je beleggingsbeslissingen? Of gebruik jij een adviseur of vermogensbeheerder? Misschien wil jij straks ook liever een robot als beleggingsadviseur.
Robert van Beek - Beleggen doe je niet zomaar omdat iedereen het doet. Ook al lijkt beleggen, HET gespreksonderwerp van iedereen op straat, bij de bakker en beenhouwer. Als je op een goede manier om wil gaan met je centen dan sta je altijd stil bij een aantal afwegingen alvorens zomaar te gaan beleggen.
Robert van Beek - Volgens de verkopers van onroerend goed en projectontwikkelaars is het nu het moment om te investeren in een tweede verblijf. "Maar laat je niet verleiden door het te gemakkelijke verkooppraatje", waarschuwt Robert van Beek.
Robert van Beek - Moet je nu aandelen van de hand doen of moet je net je portefeuille aandikken? Robert van Beek probeert je een antwoord te bieden. "Niets doen is ook een optie."
De standaard risicoprofielvragenlijst komt bij beleggen snel op tafel. Hoeveel beleg je in aandelen? Hoeveel in obligaties? Een vragenlijst zou je betere beleggingsbeslissingen laten nemen en inzicht te geven in risico's. Maar misschien is op dit moment de vragenlijst zelf wel een heel groot risico...
De grote WAAROM vraag. Niet alleen filosofisch maar ook gewoon voor je geld, in de beslissingen die je neemt is deze waarom vraag heel erg nuttig en belangrijk. Waarom spaar en beleg je?
Beleggen kan erg amusant zijn. En een gokje wagen, doe je ook vaak gewoon voor de fun! Maar doe je gokken niet beter in een casino? Dan heb je gegarandeerd een leuk avondje uit. Ook zelfs als je zelf niet je geld op het spel zet. Maar gewoon alleen observeert... een parallel met beleggen en ons gedrag.
Twijfel jij ook weer over die laatste gouden tip? Of ben je iemand tegengekomen die je gouden bergen beloofd? Steeds opnieuw zijn er beleggingsopportuniteiten die op je pad komen.
Er is altijd wel iemand die slimmer is dan jij. Jij baseert jouw beleggingsbeslissingen toch niet op de hoop dat iemand anders een nog dommere fout maakt dan jij...Deze week een aantal concrete en simpele stappen om je gedrag beter te kaderen!
Met of zonder hulp van een adviseur. Aan jou, belegger, de keuze! Een belegger verwacht (misschien te veel?) van een bankier, vermogensbeheerder of beleggingsadviseur dat hij of zij zoekt naar de beste belegging. Daar betalen we deze beste man of vrouw toch voor?
Wat gaat 2015 brengen? De tijd van visies, verwachtingen en voorspellingen is aangebroken. Afgelopen jaar heeft de chimpansee het minder gedaan dan verschillende beursbarometers.
Welk rendement kan ik als belegger verwachten voor 2015? De afgelopen jaren waren goede aandelen rendementen. De rente is afgelopen jaar en recent nogmaals weer lager geworden, dus de kans op rendement op bijvoorbeeld obligatiebeleggingen zal volgend jaar ook weer verminderen. Maar is dat wel zo? Een woordje uitleg over kansberekening...
De waarom vraag, ik herhaal hem nog een keer omdat deze oh zo belangrijk is. Beleggen en welk instrument kiezen, wordt een stuk eenvoudiger als we weten wat belangrijk is. Waarom we beleggen en welke zaken we beter eerst regelen. Je boekt toch ook niet eerst een vliegticket om daarna pas jezelf af te vragen waar je naar op reis gaat...
Cash, obligaties of aandelen. Het klassieke aanbod financiële instrumenten en mogelijkheden is allang veel groter. Een aandelenfonds belegt in aandelen. Een obligatiefonds in obligaties. En een hedgefonds in... Wat doe je beter niet als je op zoek gaat naar rendement maar ook veiligheid.