Slechte vooruitzichten voor Bekaert

© belga

Bekaert heeft de schade beperkt in het tweede semester van 2011. Maar dat het zijn dividend heeft verlaagd tot de helft, toont aan dat de groep moeilijke tijden tegemoet gaat.

In het tweede halfjaar van 2011 is de nettowinst van Bekaert teruggevallen met 74% tot 48,3 miljoen euro. Toch doet de staaldraadfabrikant daarmee beter dan de 36,4 miljoen euro die analisten hadden verwacht. Zoals verwacht is de omzetgroei stilgevallen en vooral de rentabiliteit is sterk achteruitgegaan door de prijsdaling van zaagdraad voor de fotovoltaïsche sector.

De operationele marge kwam niet uit boven 2,5%, tegenover 13,6% in de eerste zes maanden van 2011 en 17,2% in 2010. Het verrast niet dat de (ruime) operationele marge die Bekaert in Zuidoost-Azië had het meest is gekrompen: van 37% in 2010 tot 8% in de tweede helft van 2011. In de ontwikkelde landen heeft de groep geleden onder de economische vertraging, die de verkoop en de rentabiliteit onder druk zet. Het meest verontrustend is dat de verkopen kwartaal na kwartaal achteruitgaan in de drie belangrijkste regio’s waar de groep actief is. De staaldraadfabrikant zet 2012 dus in met een belangrijke handicap.

Die omstandigheden verklaren waarom Bekaert heeft beslist zijn dividend voor 2011 te verlagen met de helft. Het keert een brutodividend van 0,50 euro uit. Met het interim-dividend van 0,67 euro dat al werd betaald, komt het dividend uit op 1,17 euro, tegenover 1,67 euro een jaar eerder. Het is lang niet zeker dat Bekaert dat dividend in 2012 kan herhalen. De winst per aandeel van 3,27 euro die in 2011 werd gehaald – tegenover 6,21 euro en 2010 – maakt dat heel moeilijk.

Bekaert stelt dat de concurrentie in de groeilanden almaar sterker wordt, terwijl in Europa en Noord-Amerika de twijfel overheerst. De groep voorspelt dat haar reorganisatieplan pas vanaf 2014 voelbaar zal zijn in de cijfers. Het is natuurlijk te laat om het aandeel te verkopen, maar de onzekerheid is te groot om een aankoop te overwegen. We raden daarom aan om uw positie in Bekaert te behouden.

Cédric Boitte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content