Paul Huybrechts (VFB): ‘Beleggers willen oplossing voor dubbele heffing na fusie Ahold Delhaize’

Paul Huybrechts © Tom Verbruggen

De Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) wil dat er een regeling wordt uitgewerkt voor de dubbele heffing die ze moeten betalen op de dividenden die zullen worden uitgekeerd. “We krijgen nu zomaar die Nederlandse aandelen in onze maag gesplitst”, aldus VFB-voorzitter Paul Huybrechts.

Dividenden van het fusiebedrijf zullen normaal vanuit Nederland worden uitbetaald. Als gevolg zullen Belgische aandeelhouders Nederlandse én Belgische voorheffing moeten betalen op die dividenden. De dubbele heffing is een probleem dat al langer aansleept, zegt Huybrechts.

Hij verwijst naar de vroegere overname van Electrabel door het Franse Suez. De VFB wil dat de supermarktfusie wordt aangewend om een regeling uit te werken, zodat een onderscheid kan worden gemaakt tussen Belgische en Nederlandse aandeelhouders. “Er is enige fiscale creativiteit nodig”, zegt Huybrechts, die een oproep doet naar minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

Op die manier kan de belasting worden berpekt tot één heffing voor de Belgische aandeelhouder. Die regeling kan dan worden uitgebreid naar andere oorspronkelijk Belgische beursgenoteerde bedrijven die in buitenlandse handen zijn gevallen.

De VFB becijferde dat over de jongste drie dividenden van Delhaize een dubbele heffing de aandeelhouders 0,52 euro per aandeel zou hebben gekost. Over de fusie zelf wil de beleggersfederatie zich nog niet uispreken. Wel wijzen ze op de ontgoochelde reacties van analisten. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content