Over flitsende aandelen en flash crashes

Geert Wilders. Amper 35 procent van de Nederlandse jongeren vindt het belangrijk om in een democratisch land te wonen. © .
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Beleggers konden donderdag weer rustig ademhalen. Noch de Amerikaanse centrale bank, noch de Nederlandse populistische politicus Geert Wilders zorgde woensdagavond voor grote verrassingen.

De Fed verhoogde de rente, zoals verwacht, en bevestigde haar plannen om nog twee keer de rente te verhogen in 2017 en drie keer in 2018 aan. De centrale bank verhoogde ook licht de vooruitzichten voor de inflatie en economie. De PVV van Geert Wilders is niet de grootste partij van Nederland geworden, wat sommigen vreesden, maar ‘slechts’ de op een na grootste partij. Verschillende Europese leiders reageerden opgelucht.

Op het eerste gezicht was het een rustig dagje op de markten. De EuroStoxx50 ging 0,9 procent hoger. De Bel-20 won een half procent. De defensieve aandelen in de sterindex zaten in een spreidstand. De brouwer AB InBev (+1,9%) was de grootste stijger van de index. En de supermarktketen Colruyt (-1,3%) bengelde aan de staart. Er waren vijf verliezers in de sterindex en vijftien winnaars.

Een rustig dagje dus? Niet zo, als je de koersen op de Brusselse continumarkt in het oog had. Het aandeel van de producent van industriële wassystemen Jensen-Group (+3,05%) ging fluks hoger na beter dan verwachte jaarresultaten. In de loop van de dag ging het aandeel zelfs tot bijna 5 procent hoger. De nettowinst lag wel licht lager dan vorig jaar door de felle concurrentie, maar de winstdaling was kleiner dan verwacht. Er staan de helft meer bestellingen in het orderboek dan op hetzelfde moment vorig jaar. En dat geeft vertrouwen voor de rest van 2017. De aandeelhouders krijgen een dividend dat dubbel zo hoog ligt dan het ‘basisdividend’. Jensen heeft de nogal eigenaardige gewoonte om altijd een dividend van minimaal 25 cent uit te betalen. Vorig jaar kregen de aandeelhouders eenmalig 0,4 euro per aandeel en nu dus 0,5 euro.

De toplui van Jensen blijven geloven in hun 30 procentdochter Tolon in Turkije, ondanks alle turbulentie in de regio. Die maakt wasmachines en droogkasten met een capaciteit van 20 tot 110 kilo, en ze willen het belang dit jaar opdrijven met meer dan 6 procentpunt. Jensen zelf maakt machines met een capaciteit van minstens 200 kilo. Het heeft vorig jaar een tweede fabriek in China in gebruik genomen en topman Jesper Jensen zei in een gesprek met De Tijd dat China de komende vijf tot tien jaar een van de grootste markten voor wassystemen wordt.

Buiten de Bel-20 ging het aandeel Econocom (-3,9%) plots 9 procent onderuit, waarna het vrij snel grotendeels kon herstellen. Het aandeel is een beetje slachtoffer van zijn eigen succes.

De IT-dienstengroep heeft gisteren via een persbericht laten weten dat ze zinnens is de uitstaande converteerbare obligaties terug te kopen, die het bedrijf had uitgegeven op 15 januari 2014. In de voorwaarden van die converteerbare obligaties was ook voorzien dat Econocom de obligaties vervroegd kon terugkopen onder bepaalde voorwaarden. Sinds 13 maart is aan die voorwaarden voldaan.

Het bedrijf had in de aanloop naar die beslissing al eigen aandelen en converteerbare obligaties zitten hamsteren. En een analist van het Franse beurshuis Oddo Securities had net om die redenen, en omdat de koers van het aandeel de zogenaamde ‘trigger’ voor die vervroegde terugbetaling naderde, dit scenario twee maanden geleden al voorspeld.

Converteerbare obligaties zijn obligaties die in aandelen van hetzelfde bedrijf kunnen omgezet worden als het aandeel boven een bepaald niveau stijgt. De obligaties zouden normaal nog lopen tot 15 januari 2019. De obligatiehouders hebben nu de keuze: ofwel kunnen ze nog tot 4 april hun obligaties omzetten in aandelen van Econocom, of ze kunnen wachten op de terugbetaling van de obligaties in harde contanten, die zal plaatsvinden in mei. Ze konden hun obligaties al een tijdje omruilen in aandelen, maar slechts een minderheid had dat al gedaan. Vandaag begonnen de obligatiehouders plots hun belang om te ruilen. De omruilkoers lag een eind onder de slotkoers van gisterenavond, en ze konden dan meteen hun pas verworven aandelen met winst verkopen op de beurs. Aangezien niet alle beleggers met limietkoersen hebben gewerkt, heeft dat gezorgd voor een flash crash in het aandeel.

Daarnaast was er een investor day van Barco (-0,1%). Beleggers keken vooral uit naar wat de technologiegroep met haar 287 miljoen euro cash wil aanvangen. CEO Jan De Witte helpt beleggers die dachten dat Barco op het overnamepad zou gaan, meteen uit de droom. Het komt er vooral op aan organisch te groeien en te investeren in de eigen producten en diensten. De Witte vindt dat onderhoud en diensten nog te weinig bijdragen aan de omzet (9%). Het percentage moet de komende vijf jaar naar 20 procent. Verkopen van producten zoals projectoren brengen eenmalige inkomsten binnen, terwijl het bij het onderhoud van die producten en andere diensten over regelmatige inkomsten gaat. Het lijkt dan ook logisch dat De Witte meer daarop wil inzetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content