Danny Reweghs

Onze favoriete Belgische aandelen voor 2016

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het jaar 2016 nadert met rassen schreden. Hoog tijd om uw het lijstje met onze favorieten voor het beursjaar 2016 te presenteren. Te beginnen met de lokale kanshebbers.

1. Sipef

Volgens Inside Beleggen wordt 2016 het jaar van de terugkeer van de landbouwsector. Na jaren van dalende prijzen is er behoorlijk wat kans dat we in 2016 een prijsherstel zullen zien. Heet wat internationale instellingen raken er steeds meer van overtuigd dat we een nieuwe en vooral erg zware El Nino (weerkundig fenomeen dat de productie van landbouwgrondstoffen vooral op het zuidelijk halfrond beperkt door meer stormen en regens in Latijns-Amerika en meer droogte in Azië) beleven. Dat kan de een einde stellen aan de reeds jarenlange daling van heel wat landbouwgrondstoffen zoals de granen, suiker, … en ook palmolie. We willen op dit thema inspelen door onder meer deze Antwerpse plantagemaatschappij te tippen.

De plantage- en rubber is ook al twee jaar een duidelijke achterblijver op Brusselse beurs. Na jaren van stijging zijn de palmolie- en rubberprijs immers zwaar teruggevallen. En dat weegt ondanks de uitbreiding van de plantages op de winst. Dit jaar zal de winst sterk terugvallen, maar dat zit al in de koers verrekend. De voorbije jaren leerden echter dat onder of rond 50 EUR het Sipef-aandeel doorgaans een koopopportuniteit was. Koersdoel 2016: 55 EUR

2. Umicore

Een andere thema voor 2016 dat we naar voren willen schuiven is de terugkeer van de edelmetalen. Umicore is recyclagekampioen dan ook onze favoriet binnen de BEL20-index voor 2016. Het aandeel heeft de jongste jaren niet uitgeblonken, precies omwille van de lagere marges in de recyclage-activiteiten door de stevige daling van de goud-, zilver-, platina-, palladiumprijs. Bovendien kon de materialengroep op een ‘Investor Day’ in het najaar ambitieus uit de hoek komen met het plan ‘Horizon 2020’. Dat koestert onder meer de ambitie om de winst (met vorig jaar als vertrekbasis) tegen 2020 te verdubbelen.

De Umicore-bedrijfstop steunt zich daarbij op drie megatrends binnen de groeistrategie. Vooreerst de materiaalschaarste, daarnaast de verstrenging van allerlei milieunormen en tot slot de doorbraak van elektrische wagens. Umicore beschikt een uniek positie om uit deze drie megatrends voordeel te halen met de afdelingen Precious Metals Refining, Rechargeable Battery Materials en Automotive Catalysts. Dat biedt mogelijkheden! Koersdoel 2016: 44 EUR.

3. Ablynx

Euronext Brussel is ruim gestoffeerd met biotechaandelen. Op dit moment beschouwen we Ablynx toch als het meest beloftevolle. De unieke nanobodytechnologie overtuigde het voorbije decennium al grote kleppers als AbbVie, Merck&Co, Novartis, … tot het afsluiten van samenwerkingsverbanden in heel verschillende domeinen zoals kanker, immunologie, botziekten en neurologie. De pijplijn bevat enkele tientallen moleculen, maar vooral één fase III-studie en vier fase II-studies. Met de mogelijkheid in 2018 zelfstandig het middel tegen de levensbedreigende bloedziekte TTP op de markt te kunnen brengen.

In 2016 worden liefst de rapportering van liefst drie fase II-studies verwacht. Daaronder de resultaten voor een reumamiddel en het bestrijden van longinfecties veroorzaakt door RSV bij jonge kinderen. En dan is er nog de resem programma’s met partner Merck op het vlak van kankerimmunologie. Positieve studieresultaten in 2016 kunnen het bedrijf definitief op de internationale biotechkaart zetten. Koersdoel 2016: 16 EUR

4. Barco

Ook het West-Vlaamse technologiebedrijf is een achterblijver op de Brusselse beurs. Dit jaar heeft bewezen dat de moeilijkste periode achter ons ligt. De sterke dollar deed duidelijk vroeger dan verwacht zijn werk. De volgende stap richting een normale waardering zijn zinvolle overnames. Na de verkoop van de afdeling ‘Defense&Aerospace’ beschikte de groep over een zeer stevige kaspositie van ongeveer 200 miljoen EUR. In de loop van 2015 werd een eerste (kleine) overname verricht tegen een redelijke prijs. Bijkomende, aanvullende acquisities kunnen de groep terug een groeiprofiel geven.

Bovendien zijn er voldoende middelen voor stevige dividenden en een (omvangrijk inkoopprogramma van eigen aandelen. Een kanshebber op verder herstel. Tenslotte wordt minstens een stabiel en hoog dividendrendement ook een beleggingsthema voor 2016 volgens Inside Beleggen. Koersdoel 2016: 64 EUR

5. EVS

Ondanks dat EVS beschikt over een unieke positie in de wereld van de live sportverslaggeving stelde het bedrijf in 2014 en 2015 de aandeelhouders erg teleur. De omzet stagneerde tot zelfs een lichte achteruitgang, wat de winst en dus de rendabiliteit sterk onder druk zette.

Maar sinds de zomer 2015 raakt het orderboek weer beter gevuld. Dat stond op 31 oktober op 31,4 miljoen EUR, een toename met 66,1% ten opzichte van hetzelfde moment een jaar geleden. Dat laat de bedrijfsleiding toe om ondanks het zwakke eerste halfjaar toch de jaardoelstelling voor de omzet te verhogen tot 110 à 115 miljoen EUR, wat een duidelijk beter tweede dan het eerste semester veronderstelt. Richting de grote sportevenementen van 2016 (EK Voetbal en Olympische Spelen in Rio) is de kans groot dat we het dieptepunt van de cyclus hebben gezien en 2016 weer een beter jaar wordt. Koersdoel 2016: 35 EUR

Partner Content