Onteigening van papieren aandelen is volop aan de gang

© iStock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Belgische bedrijven zijn wettelijk verplicht de laatste papieren aandelen aan toonders, waarvan ze de houders niet kennen, in 2015 te verkopen via de beurs. De opbrengst storten ze door naar de Deposito- en Consignatiekas. Wie nog fysieke effecten aan toonder bezit, haast zich best om zijn geld te claimen, want ze worden elk jaar 10 procent minder waard.

Ageas heeft op 11 augustus ongeveer 55.000 papieren aandelen aan toonder verkocht via Euronext Brussel. De verzekeraar stuurde maandagavond een persbericht om dat te melden. Het gaat om aandelen, waarvan de houders onbekend waren op 6 juli. Die effecten aan toonder gaven sinds vorig jaar al geen recht meer op coupons, dividenden of deelname aan de aandeelhoudersvergadering, omdat ze al ingeschreven waren op naam van de vennootschap.

De gemiddelde verkoopprijs bedroeg 38,97 euro. De aandeelhouders kunnen pas vanaf 1 januari 2016 bij de Deposito- en Consignatiekas de netto-opbrengst van de verkoop vorderen, maar ze betalen wel sowieso een boete van 10 procent op de tegenwaarde van hun aandelen. Die boete stijgt de daaropvolgende jaren tot 100 procent in 2025, zodat de papieren aandelen aan toonder binnen tien jaar compleet waardeloos zijn.

Ageas is slechts een van de vele Belgische bedrijven, die de voorbije maanden zo’n verkoop van papieren aandelen aan toonder organiseerde. De bedrijven die niet tijdig aan de wettelijke verplichting voldoen, riskeren een boete tot 100.000 euro.

Nog niet te laat

Bij sommige bedrijven is het nog niet te laat om – zonder boete – uw papieren aandelen aan toonder om te zetten in een lijntje in uw digitale effectenportefeuille of in een aandeel op naam in het aandeelhoudersregister van het bedrijf.

Proximus bijvoorbeeld staat nog niet even ver als Ageas. Het vroegere Belgacom lanceerde vorige week pas een oproep aan de “rechthebbenden van effecten aan toonder” om zich nog snel te melden voor de verkoop van de effecten. De bedrijven moeten minstens een maand voor de uiteindelijk verkoop een soort waarschuwing voor de aandeelhouders publiceren in het Staatsblad. Ten laatste drie maanden na die ultieme waarschuwing moet de verkoop ook effectief plaatsvinden. Zodra de veiling van de aandelen heeft plaatsgevonden, kunnen de aandeelhouders zich enkel nog tot Deposito en Consignatiekas wenden.

De dematerialisatie van effecten: een tijdlijn

2008: verbod op nieuwe uitgiften van effecten aan toonder

2012: belasting van 1 procent op omzetting van effecten aan toonder*

2013: belasting van 2 procent op omzetting van effecten aan toonder*

2014: effecten aan toonder geven geen recht meer op coupons, dividenden of deelname aan de aandeelhoudersvergadering. De effecten worden ingeschreven op naam van de vennootschap.

2015: resterende effecten aan toonder worden verkocht. De opbrengst gaat naar de Deposito- en Consignatiekas.

2016: aandeelhouders kunnen de opbrengst van de verkoop opvragen bij de Deposito- en Consignatiekas, maar ze betalen 10 procent boete op de tegenwaarde van hun aandelen. Die boete wordt jaarlijks verhoogd met 10 procentpunt.

2025: de boete bedraagt 100 procent. Effecten aan toonder worden waardeloos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content